Plenković nakon Samita Berlinskog procesa: Sastanak u Berlinu bio jako dobar
(Izvor: Twitter)

Plenković nakon Samita Berlinskog procesa: Sastanak u Berlinu bio jako dobar

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković koji je prisustvovao Samitu Berlinskog procesa rekao je da su ključne teme bile saradnja u energetskom sektoru te ambicije za reformske napore koji vode prema članstvu u Evropskoj uniji.

"Sastanak je bio jako dobar. Mislim da je pozitivno što je (njemački kancelar Olaf Scholz nastavio inicijativu bivše kancelarke (Angele) Merkel. S aspekta Hrvatske dobro je da nama susjedne zemlje idu naprijed prema EU-u, to je dobro za njihovu stabilnost, gospodarsku i socijalnu situaciju", rekao je Plenković.

Premijer Hrvatske je dodao:

"Mi iz pozicije države koja će kroz manje od 60 dana realizirati sve svoje strateške ciljeve, europodručje i Schengen, tu smo da unaprijedimo ekonomsku suradnju i da vodimo računa o Hrvatskoj kao energetskom hubu."

Šefovi vlada šest ekonomija Zapadnog Balkana potpisali su u četvrtak na marginama samita Berlinskog procesa u Berlinu tri sporazuma o mobilnosti u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i to o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Lideri Zapadnog Balkana su u Berlinu usvojili i Zajedničku deklaraciju o energetskoj sigurnosti i zelenoj tranziciji, čime su potvrdili posvećenost regiona Zelenoj agendi, u cilju osiguranja ugljične neutralnosti do 2050. godine.

federalna.ba/AA

Andrej Plenković