Plenković i Čović zadovoljni što su međunarodni predstavnici uvažili prijedloge Hrvata u BiH

Plenković i Čović zadovoljni što su međunarodni predstavnici uvažili prijedloge Hrvata u BiH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastali su se u četvrtak u Banskim dvorima u Zagrebu gdje su razgovarali o pregovorima o izbornoj reformi održanim u Neumu.

Na sastanku je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upoznao predsjednika hrvatske Vlade o daljnjim aktivnostima političkih predstavnika hrvatskog naroda u BiH i djelovanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) nakon posljednjeg kruga pregovora o reformi Izbornog zakona BiH održanim u Neumu, priopćeno je iz Vlade RH.

Istaknuo je kako se u praksi događa da supotpisnici Sporazuma iz Mostara odbijaju njegovo provođenje kao temelj za konačni dogovor.

Čović se osvrnuo i na pozitivno mišljenje Venecijanske komisije o prijedlogu HNS-a BiH vezano za ograničene izmjene Ustava kojim se provode svih pet presuda Europskoga suda za ljudska prava.

Dodao je da su poštujući ustavno načelo konstitutivnosti i legitimne predstavljenosti predočeni modeli koji bi eliminirali sve postojeće anomalije izbornog zakonodavstva i spriječile nastavak diskriminacije i nametanja političkih predstavnika Hrvatima kao najmalobrojnijem konstitutivnom narodu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je da će hrvatska Vlada nastaviti aktivno djelovati i biti potpora daljnjim pregovorima političkih aktera u BiH za što žurnije postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Podsjetivši kako izigravanje načela dogovorenih Daytonsko-pariškim mirovnim sporazum hrvatski narod već godinama dovodi u nepravedan položaj, Plenković je kazao da dogovor političkih aktera treba osigurati ravnopravnost i legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u najvišim institucijama BiH.

Poručio je kako je postizanje dogovora o izbornoj reformi važno za skladne odnose sva tri konstitutivna naroda te funkcionalnost i boljitak čitave BiH.

Plenković i Čović izrazili su zadovoljstvo što su međunarodni predstavnici uvažili prijedloge hrvatskih predstavnika u BiH i stajališta predstavnika hrvatske Vlade kao održivog modela stabilnosti i funkcionalnosti koji bi ojačao ključne principe Daytonskog sporazuma, a istodobno bio u skladu s europskim vrijednosnim sustavom.

Slijedom toga, predsjednik hrvatske Vlade Plenković kazao je da će nastaviti razgovore s čelnicima EU institucija i zemalja, kao i predstavnicima međunarodne zajednice o položaju hrvatskog naroda te situaciji u BiH, priopćeno je iz Ureda hrvatske Vlade.

federalna.ba/Fena

Dragan Čović Andrej Plenković
Evropski parlament Europski parlament Dragan Čović Borjana Krišto Darijana Filipović
0 09.06.2024 18:38
Dragan Čović koalicija
0 04.06.2024 17:21