Plenković: Hrvatska je zagovornik proširenja Europske unije
(Izvor: Twitter)

Plenković: Hrvatska je zagovornik proširenja Europske unije

Prije početka neformalnog samita Europska unija - Zapadni Balkan, koji se održava na Brdu kod Kranja u Sloveniji, premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je kako je njegova zemlja zagovornik proširenja Europske unije te kako je fokus Hrvatske i dalje na reformama u BiH.

Plenković je uoči sastanka na Brdu kod Kranja istaknuo kako su ciljevi sastanka EU - Zapadni Balkan ojačati ulaganja u države regije, omogućiti njihovu bolju međusobnu povezanost, brži ekonomski rast te kvalitetnije socijalne uvjete za sve građane susjedstva.

"Za Hrvatsku je posebno bitno da se nastavi proces pregovora, da se što prije otvore pristupni pregovori za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Smatramo da su te dvije zemlje to zaslužile i mi ih na tom putu podržavamo. Posebno nam je bitna Bosna i Hercegovina, zemlja s kojom Hrvatska graniči više od tisuću kilometara, u kojoj su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda i danas ćemo se zalagati za njihovu ravnopravnost, za poštivanje i slova i duha Daytonsko-pariskog sporazuma", izjavio je Plenković.

Dodatno je pojasnio kao očekuje da političke stranke i institucije u Bosni i Hercegovini izmijene izborno zakonodavstvo uoči predstojećih izbora koji su u listopadu 2022. godine i to "na način da se svi osjećaju legitimno zastupljeni u institucijama BiH i da sva tri naroda zajednički djeluju na europskom putu i reformskom procesu uz punu koheziju društva u BiH".

"Hrvatska je zagovornik proširenja, članica koja je posljednja ušla u Europsku uniju i to svoje iskustvo i uvjerenje da je to jedini put za razvoj naših susjeda ćemo vrlo snažno ponoviti", kazao je Plenković.

Izjavio je kako nema zakazan sastanak s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem te kako će se s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sastati neformalno. Dodao je, kako će, što se tiče odnosa sa Srbijom, govoriti o pravu na hrvatski jezik i udžbenike u školama za hrvatsku manjinu u Srbiji te o pitanju nestalih.

federalna.ba/AA

Hrvatska Andrej Plenković EU-Zapadni Balkan
žrtve koronavirus Covid19 pandemija virus Hrvatska oboljeli novozaraženi zaraženi
0 17.10.2021 13:38
Hrvatska heroin BiH
0 15.10.2021 21:59