Plenković: Hrvate u Srbiji se nastoji raslojiti
(Izvor: Arhiv)

Plenković: Hrvate u Srbiji se nastoji raslojiti

Nakon sastanka koalicijske većine, hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je odluku o uvođenju bunjevačkog jezika kao službenog u Subotici te poručio kako se Hrvatska ne slaže s tim potezom.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako su Veleposlanstvo Hrvatske u Srbiji i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) već poslali prosvjednu notu vezanu uz pitanje uvođenja bunjevačkog jezika kao službenog. Riječ je o odluci donesenoj na razini grada Subotice.

"Ovom odlukom se nastoji raslojiti položaj Hrvata u Srbiji dijeleći ih na Hrvate i Bunjevce, u ovom konkretnom slučaju i na bunjevački jezik. Za nas je to neprihvatljivo i mislim da ovakvi potezi slabe položaj Hrvata u Srbiji kojih je sada maksimalno 57.000, dok ih je prije 50-ak godina bilo 200.000. Svi ovi pokušaju koji idu prema slabljenju identiteta hrvatske manjine u Srbiji su potezi kojima se snažno protivimo, jer nisu dobri ni za odnose Hrvatske i Srbije ni za tamošnju hrvatsku manjinu", kazao je Plenković.

Najavio je kako će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske prosvjedovati prema vlastima Srbije.

Bunjevačka ikavica proglašena je izmjenom Statuta grada Subotice službenim, nehrvatskim jezikom grada Subotice.

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, na čelu s Tomislavom Žigmanovom, protive se uvođenju bunjevačkog jezika kao službenog, jer smatraju kako je riječ samo o dijalektu hrvatskog jezika, upozoravaju kako Bunjevaca na popisu u Subotici ima 10 posto, što je ispod propisanog minimuma od 15 posto za korištenje vlastitog jezika, ali i kako je riječ o tendenciji raslojavanja Hrvata u Srbiji koja seže u period Miloševićevog režima.

federalna.ba/AA

Andrej Plenković Hrvatska Srbija
Hrvatska Covid19 koronavirus
0 24.06.2021 12:56
Europski parlament Hrvatska BiH konstitutivnost
0 23.06.2021 23:23
Hrvatska koronavirus
0 23.06.2021 13:13