Planirani protesti u Švedskoj uzrokovali upozorenje Izraelcima da ne putuju na Eurosong
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Planirani protesti u Švedskoj uzrokovali upozorenje Izraelcima da ne putuju na Eurosong

Planirani protesti protiv Izraela koji učestvuje na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Evrovizije uznemirili su članove jevrejske zajednice u švedskom gradu domaćinu Malmeu i uzrokovali upozorenje Izraelcima da ne putuju na taj muzički događaj.

Švedska je obećala blistavu predstavu od 7. do 11. maja, ali će biti održana u jeku demonstracija zbog izraelske vojne ofanzive u pojasu Gaze izazvane Hamasovim napadom od 7. oktobra, u kojoj su ubijeni deseci hiljada Palestinaca.

Švedska jevrejska zajednica od oko 1.200 ljudi zabrinuta je da bi mogla postati meta velikih protesta planiranih za 9. maj, kada će Izrael učestvovati u drugom polufinalu, te ponovo na dan finala, 11. maja.

- Postoji određeni osjećaj strepnje, napetosti. Ne mogu reći da nisam zabrinut - kazao je Felix Krausz Sjögren, vodič u sinagogi u Malmeu, za Reuters.

- S obzirom na to da je Izrael na Evroviziji, emocije će biti još pojačane, a možda će sinagoga biti meta protesta. To nije nezamislivo - dodao je.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Izraela u četvrtak je izdalo savjetodavno upozorenje protiv putovanja u Malme, navodeći "osnovanu zabrinutost da će teroristički elementi iskoristiti proteste i antiizraelsko raspoloženje za izvođenje napada na Izraelce koji prisustvuju Euroviziji".

Izraelska vojska je, u neuobičajenom potezu, saopćila da će njena aplikacija za mobilne telefone za komandu domaćeg fronta - koja obično upozorava Izraelce da se sklone od dolazeće raketne paljbe – također pružati "obavještenja u stvarnom vremenu" sa svim hitnim uputstvima za Izraelce u Malmeu tokom cijelog takmičenja.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja organizuje takmičenje, opirala se pozivima da se Izrael i njegov takmičar Eden Golan izuzmu.

Malme, treći po veličini grad u Švedskoj ima veliku muslimansku zajednicu, a najveće grupe potječu iz Iraka i Sirije.

Kriminal bandi godinama cvjeta u Malmeu i drugim velikim švedskim gradovima, podstaknut trgovinom drogom i povezan sa slabom integracijom imigrantske zajednice.

Jevrejska zajednica često održava školske časove u sinagogi.

- Ako imamo razred s mnogo muslimanske djece, često otkrivamo da imamo mnogo toga zajedničkog. Vidjeli smo vrlo pozitivne susrete ovdje - izjavio je Fredrik Sieradzki, koji vodi Centar za školovanje Jevreja u Malmeu.

- Evrovizija, naravno, neće biti od pomoći u tom smislu, ali će proći i onda ćemo nastaviti sa svojim životom - kazao je.

Izraelu je dozvoljeno da se takmiči nakon što je pristao da izmijeni tekst svoje originalne pjesme "October Rain" za koju je EBU saopćio da se poziva na napad Hamasa 7. oktobra.

Iako članovi jevrejske zajednice u Malmeu nisu bili izloženi fizičkom nasilju, Sjogren kaže da je nervozan zbog nošenja svoje jevrejske kape u javnosti.

- Vjerovatno to ne bih radio tokom sedmice Evrovizije. Bio bih na sigurnoj strani i pobrinuo bih se da imam nešto čime ću to opravdati - kazao je on.

federalna.ba/Fena

Eurosong Švedska Izrael EBU