"Plan rasta je prilika za BiH koja se ne smije propustiti"
(Izvor: Fena/Delegacija EU u BiH)

"Plan rasta je prilika za BiH koja se ne smije propustiti"

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler otvorio je poslovnu konferenciju o temi "Izazovi i budućnost poslovanja #3" koja se održava u Banjoj Luci.

U organizaciji Unije poslodavaca Republike Srpske (RS), konferencija je dio procesa izrade Programa ekonomskih reformi RS-a za period 2022. do 2024. i dio je projekta koji finansira EU "Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju uticaja preduzetništva na socioekonomski razvoj BiH – EISE projekt".

U obraćanju predstavnicima udruženja poslodavaca, javnih zvaničnika, akademske zajednice, institucija i stručnih organizacija, ambasador Sattler je istakao mogućnosti koje pruža Plan rasta zazZapadni Balkan vrijedan šest milijardi eura, uključujući snažniju ekonomsku integraciju sa EU i produbljivanje regionalnog integrisanja.

Istovremeno, Sattler je naglasio važnost reformi.

- Samo brzim i racionalnim usvajanjem i provođenjem ključnih reformi će BiH moći da se takmiči na evropskom tržištu, sa populacijom od blizu 450 miliona i BDP-om od blizu 16 triliona eura u 2022. godini - naglasio je Sattler.

Govoreći o konkretnim reformama, ambasador je napomenuo da reforme trebaju uključiti transformativna pitanja poput elektronskog potpisa ili zakonodavstva u oblasti energetike koji će omogućiti bh. kompanijama da ostanu konkurentne na evropskom tržištu.

EU i njene države članice najveći su trgovinski partner BiH, najveći izvor ulaganja i najveći pružalac pomoći. Gotovo tri četvrtine bh. izvoza odlazi na jedinstveno evropsko tržište, a EU je u protekloj deceniji osigurala skoro dvije milijarde eura bespovratnih sredstava u pretpristupnoj pomoći.

Rušenjem barijera u trgovini sa EU i regionom i stimulisanjem reformi, procjenjuje se da bi Plan rasta, u kombinaciji sa pomoći EU, mogao udvostručiti veličinu ekonomije regije tokom naredne decenije.

- Brojne uspješne kompanije u BiH su pronašle prilike na evropskom tržištu u tradicionalnim industrijama kao što su namještaj, automobilska industrija i outsourcing poslovnih procesa kao što je IKT. Nedavni razvoj 'nearshoringa' mogao bi Bosnu i Hercegovinu učiniti velikim dobavljačem roba i usluga za tržište EU - kazao je ambasador EU.

Također je naglasio da će EU nastaviti podržavati BiH u procesu reformi, te pozvao državu da iskoristi tu priliku.

- Plan rasta je prilika za Bosnu i Hercegovinu koja se ne smije propustiti. A mi ćemo pomoći BiH i u izradi politika i reformi i njihovoj implementaciji - naveo je Sattler.

Treća po redu konferencija "Izazovi i budućnost poslovanja broj 3", u organizaciji Unije poslodavaca RS-a, okupila je nekoliko stotina učesnika u diskusiji o ključnim ekonomskim i društvenim izazovima i utvrđivanju koraka za doprinos razvoju društva, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

federalna.ba/Fena

Johann Sattler ekonomska reforma Banja Luka
Johann Sattler Prnjavor
0 16.02.2024 18:06
UIO BiH UNO BiH Johann Sattler Zoran Tegeltija
0 16.02.2024 17:29
Johann Sattler Zakon o sprečavanju sukoba interesa
0 16.02.2024 12:59
Johann Sattler Banja Luka IDEEA
0 15.02.2024 13:35
Johann Sattler EU Banja Luka Prnjavor
0 15.02.2024 08:08
Refik Lendo Banja Luka Banjaluka Republika Srpska Ustavni sud BiH
0 14.02.2024 21:36