Pjongjang odbija ponudu Seula o pomoći u zamjenu za denuklearizaciju

Pjongjang odbija ponudu Seula o pomoći u zamjenu za denuklearizaciju

Kim Yo Jong, sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una, izjavila je da Pjongjang odbija ponudu Južne Koreje o denuklearizaciji u zamjenu za ekonomsku pomoć.

"Ne znam sa kakvim će drskim idejama pokucati na naša vrata u budućnosti, ali naglašavam da se nikada nećemo pozabaviti time", rekla je Kim Yo Jong, čiji je komentar prenio list "Rodong sinmun".

Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je da je Južna Koreja, zauzvrat, izrazila ekstremno žaljenje zbog "nepristojnih izjava bez takta" koje je iznijela Kim Yo Jong u vezi sa južnokorejskim predsjednikom Jun Suk Yeolom i njegovom planu da pomogne Sjevernoj Koreji.

U saopštenju južnokorejskog ministarstva navodi se da će Sjeverna Koreja biti suočena sa velikim ekonomskim poteškoćama i međunarodnom izolacijom ukoliko nastavi sa ponašanjem koje prijeti miru na Korejskom poluostrvu, prenio je "Sputnik".

Predsjednik Jun je povodom godišnjice oslobađanja Korejskog poluostrva od Japana 15. avgusta ponudio ekonomsku pomoć Pjongjangu ukoliko Sjeverna Koreja započne stvaran proces denuklearizacije.

federalna.ba/Srna

Pjongjang Sjeverna Koreja Južna Koreja Kim Yo Jong
košarka ženska košarkaška reprezentacija BiH košarkašice Svjetsko prvenstvo Južna Koreja
0 24.09.2022 11:52
Sjeverna Koreja oružje Rusija
0 22.09.2022 11:13
google Meta kazna Južna Koreja
0 14.09.2022 12:47
Sjeverna Koreja Južna Koreja naoružanje
0 13.09.2022 10:41