videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Pješački pohod u znak sjećanja na Izeta Nanića i bužimske heroje

Sinoć je otvorena 27. manifestacija „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“ i trajat će do 15. augusta. U sklopu manifestacije održat će se mnogobrojne sportske, kulturne i vjerske aktivnosti, a danas je oko 600 učesnika krenulo na tradicionalni pješački pohod od Bužima do Ćorkovače „Put bužimskih vitezova“.

Petnaestu godinu zaredom Udruženje mladih Bužim organizira pješački pohod u znak sjećanja na generala Izeta Nanića i sve pripadnike 505. viteške brigade.

„Da mlade generacije učimo o svemu što je bilo, da ne zaboravljaju i da se sjećaju, a naravno, i da grade sliku o Bužimu i o svemu što Bužim jeste i kako ga trebamo predstaviti i našim gostima kojih je ovdje danas zaista puno, a tako i cijeloj BiH i regionu“, kaže Hamdija Abazović, predsjednik Udruženja mladih Bužim.

„Ovo je prvi put da dođemo organizovano da se zahvalimo Bužimljanima, Krajišnicima, kojih dosta ima na našem Maršu mira Nezuk – Potočari“, istakao je Suad Pašalić, član Udruženja preživjelih genocida Srebrenice.

Učesnicima pješačkog pohoda pridružilo se i oko 50 biciklista.

„Ovo je uspon koji se organizira već peti put. Pokušavamo na takav način odati počast našem generalu, komadantu Izetu Naniću i svim borcima i šehidima koji su zaslužni za našu slobodu“, kaže Aladin Ičanović, član Biciklističkog kluba Bužim.

Danas se obilježava 27. godišnjica pogibije generala Izeta Nanića, a učesnici marša su posjetili i položili cvijeće na njegov mezar.

„General Izet Nanić je bio osoba vizionar, koji je znao šta hoće i šta treba da uradi kako bismo sačuvali prevashodno građane Bužima, pa onda i Unsko-sanskog kantona. On je uspio u svojoj viziji, završili smo to. Na našu žalost, kad je završio svoj put, skupa sa svojim šehidima je položio svoj život“, istakao je Suvad Šahinović, predsjedavajući Općinskog vijeća Bužim (SDP).

U sklopu manifestacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“ biće održane mnogobrojne sportske, kulturne i vjerske aktivnosti. Završava se 15. augusta, kad će biti obilježena trideseta godišnjica osnivanja 505. viteške brigade.

federalna.ba

Izet Nanić Bužim pješački pohod Udruženje mladih Bužim
Bužim Islamski centar Bužim biblioteka
0 08.04.2023 10:45
Izet Nanić Bužim Budi vitez FK Sarajevo
0 30.08.2022 17:55
Bužim Bosna i Hercegovina odbrana
0 04.08.2022 08:34
infrastrukturni projekti Bužim Ključ Bosanska Krupa
0 20.06.2022 15:04
Muzej 505. Viteške brigade Bužim
0 29.03.2022 22:19
Bužimska obilaznica Bužim
0 22.03.2022 18:18