Pizza, pasta i tradicija - Italijanska kuhinja dodana na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine
Na sastanku Međuvladinog odbora UNESCO-a u New Delhiju, italijanska kuhinja službeno je dodana na popis nematerijalne kulturne baštine. Ovo je prvi put da je cjelokupna nacionalna kuhinja, a ne pojedinačna tradicija ili recept, dobila ovaj status.
Kultura i zajedništvo kroz hranu
UNESCO je istakao da italijanska kuhinja predstavlja "kulturnu i društvenu mješavinu kulinarskih tradicija" te način brige o sebi i drugima. Tradicija kuhanja povezuje generacije, prenosi znanje i vještine, jača zajednice i potiče socijalnu inkluziju.
Praksa uključuje recepte, ceremonije, festivale i društvena okupljanja. Bake i djedovi prenose znanje unucima, a škole i univerziteti pomažu u formalnom obrazovanju o kulinarskim vještinama. Na taj način hrana postaje kanal za očuvanje kulturnog identiteta, jezika i tradicije.
Povezivanje i dobrobit zajednice
UNESCO naglašava da kuhanje jača veze među ljudima, promiče dijeljenje, osjećaj pripadnosti i cjeloživotno učenje, istovremeno očuvajući kulturnu baštinu i promovirajući dobrobit zajednica.
federalna.ba/Fena