Pivić: Prioritet Vlade ZDK za 2024. bit će izgradnja nove infrastrukture u KBZ-u

Pivić: Prioritet Vlade ZDK za 2024. bit će izgradnja nove infrastrukture u KBZ-u

Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Nezir Pivić, koji je sa svojim ministrima i predsjedavajućim Skupštine ZDK Ćazimom Huskićem upriličio novogodišnji prijem za novinare, izjavio je da je ZDK jedan od rijetkih koji će nastupajuću 2024. godinu dočekati sa svim usvojenim finansijskim dokumentima neophodnim za funkcioniranje ustanova i institucija tog kantona.

ZDK je usvojio Budžet za 2024. koji iznosi rekordnih 595 miliona KM, Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja također s rekordnih 280 miliona KM te Finansijski plan Službe za zapošljavanje koji iznosi oko 27,6 miliona KM.

-Mi smo imali nepuna dva mjeseca mandata i moram kazati da se, faktički, nije ni primjetilo da je došla nova vlada, iz razloga što smo nastojali da uhvatimo u potpunosti tempo punog rada i izvršavanja obaveza koje su pred nama. Znamo da su te obaveze jako velike krajem svake kalendarske godine i možemo s ponosom kazati da smo jedna od rijetkih vlada koja je na vrijeme pripremila sve finansijske planove za narednu godinu - kazao je Pivić.

ZDK je, kako je naveo, po prvi put isplatio novčanu nakandu u iznosu od 350 KM, koja se “ranije uposlenicima kantona nije uplaćivala”.

Obećao je predstavnicima Sindikata kako će i u narednom periodu nastojati da pronađu rješenja koja će poboljšati njihov materijalni status, uz puno uvažavanje svih obaveza koje moraju izvršavati prema građanima ZDK-a.

-To znači da želimo da pomognemo materijalni status naših uposlenika, ali, isto tako, tražimo jednu veliku odgovornost i ažurnost u pogledu pružanja usluga našim građanima. Naročito kada govorimo o upravi, policiji, obrazovanju…Hoću da su maksimalno posvećeni poslu, a s druge strane, mogu tražiti maksimalnu podršku i razumijevanje kada govorimo o položaju i materijalnom status - istakao je Pivić.

Napominje da su, nakon preuzimanja dužnosti, najavili analizu stanja u ZDK-u, što su i uradili.

-Našom smo analizom došli do spoznaje da imamo jako puno neodgovornog ponašanja prema budžetskom novcu. To smo radili u tišini - nismo željeli da iznosimo te stvari u javnost kako bismo predstavljali, eventualni, kriminal. Jer, kriminal trebaju da procesuiraju nadležne institucije - kazao je Pivić.

Strateško opredjeljenje kantonalne vlade su, kako je najavio, infrastrukturni projekti, a najveći fokus u budućnosti će biti stavljen na izgradnju nove infrastrukture u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Drugi prioritetni cilj bit će da zadrže lidersku poziciju u Federaciji BiH u oblasti privrede, jer je “ZDK kičma privrednog razvoja FBiH”.

Važan segment rada Vlade je i branilačka populacija te je u tom cilju usvojen i Nacrt zakona o dopunskim pravima branilaca i njihovih porodica, u kojem se uvode nova prava za borce te obaveze za ZDK, a što podrazumijeva usklađivanje sa federalnim propisima. ZDK je po tom zakonu dobio novih devet miliona KM obaveza, ali Vlada ZDK, kazao je Pivić, nema dilemu da i na taj način treba ispuniti dug prema toj populaciji.         

Skupština ZDK (SZDK), kako je istakao predsjedavajući Ćazim Huskić, kazao je da je usvojen niz važnih akata koji su došli od Vlade, a na tri sjednice koliko su ih održali, razmatrali su 18 tačaka dnevnog reda.

-U proteklom periodu, za 2023. godinu, zbirno možemo kazati da je SZDK, od 90 akata predviđenih po planu i Programu rada za ovu godinu, realizirala 48 akata. Od toga 39 akata nisu bili definisani Programom rada SZDK, ali jesu bili definisani Programom rada Vlade ZDK, koja je ujedno i nametnula takav trempo rada - kazao je Huskić, koji je najavio kako će SZDK pratiti Vladu ZDK.   

federalna.ba/Fena

Zeničko-dobojski kanton Nezir Pivić
djeca sa invaliditetom osobe sa invaliditetom ZDK Zeničko-dobojski kanton
0 30.03.2024 19:04
Zeničko-dobojski kanton škola raspust Bajram
0 28.03.2024 10:33
Nezir Pivić Zeničko-dobojski kanton
0 03.03.2024 09:40