Pivić: Kandidatura Mehmedovića nije odbijena, on nije stekao uslove da bude kandidat

Pivić: Kandidatura Mehmedovića nije odbijena, on nije stekao uslove da bude kandidat

Predsjednik Izborne komisije Stranke demokratske akcije Nezir Pivić je, na Kongresu SDA koji se održava u Sarajevu, izjavio novinarima da kandidatura Šemsudina Mehmedovića za predsjednika Stranke nije odbijena, nego Mehmedović nije uopće stekao uslove da bude kandidat u skladu sa Statutom i pravilima SDA.

- Da biste bili kandidat morate da ostvarite dovoljan broj prijedloga sa terena, odnosno da imate minimalno 15 prijedloga općinskih/gradskih organizacija, ili tri prijedloga regionalnih ili kantonalnih odbora ili 30 potpisa članova Glavnog odbora - pojasnio je Pivić.

Kaže da je Mehmedović „nekim slučajem došao do kandidatura određenih općinskih organizacija koje su predložile Mehmedovića kao kandidata“.

- Nismo mogli prihvatiti takvu kandidaturu određenih općinskih organizacija iz razloga što imamo na nekoliko mjesta zloupotrebu pečata, što imamo lažno predstavljanje, imamo prijedlog od neovlaštenih organa, što imamo prijedlog općinskih organizacija gdje uopće nisu konstituisani organi u toj općinskoj organizaciji – kazao je Pivić.

Međutim, dodao je on, Mehmedović je dostavljao takvu kandidaturu i smatrao je ispravnom.

- Tu imamo vrlo ozbiljnu situaciju kako se uopšte došlo, kao član SDA koji želi da postane kandidat, kako je dolazio do tih kandidatura. Mislim da je vrlo važno da se u javnom prostoru ove stvari vrlo jasno obrazlože – smatra Pivić.

Naveo je da su dali potpuni uvid svim članovima SDA koji imaju želju da budu kandidati, objavili unaprijed, prije pet dana, sve kandidatske liste koje su ovjerene, „tako da u tom smislu kandidatura Mehmedovića ni na koji način nije odbijena“ .

Pivić kaže da je on mogao podnijeti svoju kandidaturu samo da je iskoristio pravo 30 članova Glavnog odbora SDA koji bi ga predložili za tu kandidaturu.

- U tom smislu, to je nešto što je vrlo jasno – smatra Pivić.  

U Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu u toku je 8. Kongres Stranke demokratske akcije na kojem će biti birani predsjednik i potpredsjednici Stranke, te članovi Glavnog, Nadzornog i Etičkog odbora.

Na Kongresu SDA prisustvuje oko 1.200 delegata, te brojni gosti među kojima su predstavnici diplomatskog kora, političkih partija, udruženja, od kojih su se neki obratili na početku Kongresa.

Delegatima Kongresa obratio se i predsjednik SDA Bakira Izetbegovića, koji je podnio Izvještaj o radu SDA između 7. i 8. Kongresa.

federalna.ba/Fena

Nezir Pivić SDA Šemsudin Mehmedović kongres