Prilog Ermine Jalimam

Pitanje za Ginisa-nova Vlada Federacije BiH ili rekonstrukcija postojeće?

Vlada Federacije dvije i po godine od održanih općih izbora nije formirana, a aktuelna radi u tehničkom mandatu i to nepotpuna, jer nedostaju dva ministra iz SDA. Stari problemi ponovno su  aktualizirani krajem februara kada su čelnici SDA i HDZ-a najavili da će biti otkočeno pitanje formiranja nove federalne Vlade i njom uslovljene izmjene Izbornog zakona.Novi ministri bi mogli biti imenovani u novom sazivu Vlade, kako se ona još ne formira, predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio je mogućnost da se ova u tehničkom mandatu rekonstruiše:

"Onda ćemo morati rekonstruirati ovu sadašnju Vladu, prije svega, dopuniti dva nedostajuća ministarstva, za boračka pitanja i za obrazovanje. Dakle, dvije pozicije koje je SDA imala."

Ova ideja pokrenula je brojne reakcije opozicionih partija u kojim se, osim pitanja, koliko je ona realna, postavlja i ključno pitanje njezine zakonitosti. Aner Žuljević, zastupnik u Domu naroda federalnog Parlamenta: 

"Mi se nadamo da Izetbegović neće krenuti neustavnim putem. Nije moguće rekonstruirati Vladu koja je u tehničkom mandatu. Očekujemo od izbornih pobjednika da hiljadu dana nakon izbora implementiraju izvršnu vlast u punom kapacitetu."

Iz HDZ-a, koji je crvenu liniju za izmjene Izbornog zakona podvukao do juna i do tog dogovora zaustavio formiranje Vlade, za Izetbegovićev plan kažu da neće proći. Dok se postavlja pitanje može li SDA uopće zakonski imenovati nove ministre, predsjednik Federacije Marinko Čavara podsjeća na probleme koje treba rješavati u paketu:

"Parcijalno, onako Kako SDA uvijek nastoji riješiti samo ono što njih interesira, mislim da ovaj put neće ići. Mi prvenstveno trebamo riješiti presude ustavnih sudova, imenovati ravnatelja FUP-a, vratiti FTV u zakonito funkcioniranje, namjensku industriju učiniti transparentnom i niz drugih problema gdje SDA blokira procese."

Danas je predsjednik HDZ-a Dragan Čović odbacio navode kako njegova stranka blokira uspostavljanje federalne Vlade, kazavši kako nema partnera da formira novu federalnu Vladu. S obzirom na to da nema potrebnu većinu ni SDA, insistira na popuni dva ministarska mjesta a ne formiranju nove vlade:

"HDZ nema 'političkog partnera' za njeno formiranje. Danas je još gora situacija... SDA razumije da nema kapaciteta za novu Vladu FBiH. Mi nismo željeli da imamo nešto kao Vijeće ministara da samo raspodijelimo fotelje. Što se mene tiče, otvoreni smo za rješenje”, naveo je Čović.

Najavljeni su novi razgovori o starim problemima koji danas Federaciju sprečavaju da funkcioniše normalno, odnosno o tome što su sve HDZ i SDA dogovarali u posljednjih šest godina, a nisu uspjeli provesti. Malo je onih koji vjeruju kako će naći rješenje bez pritiska međunarodne zajednice. 

Vlada FBiH Federalni radio
sport Federalni radio
0 18.04.2021 23:29
Vijesti u 22 Federalni radio
0 18.04.2021 22:29
Radio razglednica Federalni radio
0 18.04.2021 21:49
doprinosi porez Federacija BiH Vlada FBiH reforme
0 18.04.2021 18:50
sport Federalni radio
0 18.04.2021 17:28
non-paper Denis Zvizdić Federalni radio
0 18.04.2021 16:56