Pismo koje je pokrenulo lavinu reakcija: Nazivali ih zlotvorima sad im pišu
(Izvor: Arhiv)

Pismo koje je pokrenulo lavinu reakcija: Nazivali ih zlotvorima sad im pišu

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je da su vlasti Republike Srpske prije pola godine najavile prekid odnosa sa SAD, a sada šalju pisma američkim kongresmenima i senatorima o tome da je BiH utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju namjeru da u BiH vladaju bez Srba i Hrvata. "Prije pola godine najavili su prekid odnosa sa SAD. Nazivali ih ’zlotvorima’, optuživali da su bacali osiromašeni uranijum na RS. Danas šalju pisma kongresmenima i senatorima. Vrlo konzistentna politika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Ni glave ni repa, samo halabuka", napisao je Konaković na društvenoj mreži X.

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović poručila je predsjedniku stranke "Narod i pravda" Elmedinu Konakoviću da uporedi izborne rezultate njegove partije i SNSD-a i sve će mu se samo reći, džaba demagogija. "Ako je suditi po tim rezultatima onda je njegova stranka politički patuljak, dok je SNSD politički gigant, pa je i politički mudrije uzdržati se od velikih riječi prepunih praznih kvalifikacija", istakla je Cvijanović.
 
Na pitanje Srne da prokomentariše Konakovićevu izjavu u vezi sa pismom koje su predstavnici Republike Srpske uputili Evropskom parlamentu i američkom Kongresu i Senatu, u kojoj je naveo da je politika SNSD-a "samo halabuka, ni glave, ni repa", Cvijanović je odgovorila da je Konaković propustio da primijeti da su institucije Republike Srpske donijele zaključak da ne održavaju kontakte sa ambasadorima i osobljem ambasada koji promovišu centralističku politiku u BiH suprotno Ustavu i koji vode svoje ostrašćene ratove sa demokratski izabranim predstavnicima, a koji se suprotstavljaju takvoj štetnoj antiustavnoj politici. Cvijanović je rekla da, koliko se sjeća, pisanje pisama nije tretirano tim zaključcima i očito da Konakoviću smeta istina koja se prenosi tim putem jer misli da ima privilegiju da zajedno sa takvim ambasadorima plasira po svijetu lažnu sliku o odnosima u BiH. "Usput da mu poručimo da i u Evropskom parlamentu i američkom Kongresu ima onih koji traže da im se objasni zašto je BiH u trajnoj krizi, pa su poslanici očito odlučili da ih sve o tome obavijeste", rekla je Cvijanović. Ako je država zajednička, naglasila je Cvijanović, onda je i pravo svakoga da iznosi svoje stavove.

Podsjećamo, ranije je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić ocijenio je da je pismo SNSD-ovih parlamentaraca upućeno američkim kongresmenima i senatorima "puno laži, šovinističkih fraza, malicioznih islamofobnih konstrukcija i kočijaških političkih konstatacija, kojima pokušavaju da na najprimitivniji način ocrne BiH i opanjkaju svoje komšije i sugrađane. U pismu se pozivaju na izmišljeni i samo njima poznati 'islamski radikalizam' u BiH, ali nijednom rječju ne spominju njihove višegodišnje aktivnosti na ugrožavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, rušenju državnih institucija, kao i nepoštovanju odluka Ustavnog suda BiH, što je prema domaćem i međunarodnom pravu napad na ustavni poredak suverene i međunarodno priznate države BiH", napisao je Zvizdić na svom Facebook profilu.

Prema njegovim riječima, u pismu su "lažno citirali" prioritete iz Mišljenja EK za BiH, navodeći da nijedan od tih prioriteta ne predviđa "izbacivanje" niti govori o mandatu visokog predstavnika i OHR-a u BiH. "U pismu ne spominju ni aparthejdski odnos prema Bošnjacima, Hrvatima i 'ostalima' koji žive RS, kao ni činjenicu da u brojnim opštinama RS slobodno djeluju neočetnički i neofašistički pokreti, čiji je cilj fizički progon i istrebljenje muslimanskog i katoličkog stanovništva sa teritorije tog entiteta u BiH", naveo je Zvizdić.

Dodao je da u pismu parlamentaraca SNSD-a „kao 'zmija noge' kriju činjenicu da je kompletno rukovodstvo stranke kojoj pripadaju i u čije ime šalju pismo, na 'crnoj listi' SAD i Velike Britanije zbog ugrožavanja mira i stabilnosti, antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti i korupcije, dok istovremeno šute kao 'zaliveni' o brojnim podacima da su upravo oni proksi ruskih interesa u BiH".

"Zbog toga vrlo brzo slijedi odgovor, odnosno pismo koje će biti upućeno na iste adrese i šire, ali sa tačnim informacijama i hronološki navedenim relevantnim činjenicama", najavio je Zvizdić.

U pismu parlamentaraca SNSD-a u parlamentu BiH upućenom američkim senatorima i kongresmenima, kao i predstavnicima EU, između ostalog, navedeno je i da u Federaciji BiH "postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon, kao i da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al Quaide i ISIL-a, koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje". Naglašeno je da zapadne države treba da deluju u skladu sa svojim bezbjednosnim interesima i poštuju međunarodno pravo tako što će podržati zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i poštovati decentralizovanu ustavnu strukturu BiH.

federalna.ba/agencije

SNSD pismo reakcije