Pismo Inicijative građana BiH hrvatskoj javnosti: Ne nasjedajte na beskrupuloznu propagandu o “ugroženosti“ Hrvata u BiH
(Izvor: AA)

Pismo Inicijative građana BiH hrvatskoj javnosti: Ne nasjedajte na beskrupuloznu propagandu o “ugroženosti“ Hrvata u BiH

Niko nema pravo nametanjem svojih odluka dijeliti Bosnu i Hercegovinu, to neće proći ni visokom predstavniku Christianu Schmidtu, ni lobijima iza kojih stoje vrlo prepoznatljivi krugovi iz međunarodne zajednice. Ukoliko nema konsenzusa o tome kakav će biti Ustav BiH, kao i u svim demokratskim zemljama o tome odlučuju građani na referendumu, poručeno je danas sa konferencije za novinare Inicijative građana Bosne i Hercegovine, održanoj ispred zgrade Ambasade Hrvatske u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Inicijativa građana Bosne i Hercegovine formirana je tokom prošlomjesečnih protesta ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu zbog mogućeg nametanja novog Izbornog zakona BiH. Predstavnici inicijative poručili su danas kako nisu prestali sa radom i sa borbom za BiH, odnosno nisu odustali od napora da se zaustavi na silu nametanje Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta. Tim povodom okupili su se i danas ispred zgrade Ambasade Hrvatske u Sarajevu, gdje su pročitali pismo hrvatskoj javnosti, koje je pročitao Nihad Aličković.

U pismu se, između ostalog, navodi kako je ovih dana prisutan nevjerovatan medijski spin o ugroženosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a to je, kako se navodi, podla laž iza koje se kriju namjere koje nimalo ne doprinose dobrokomšijskim odnosima BiH i Hrvatske.

Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović, ocijenjeni su kao dvojica glavnih operativaca u uništenju države Bosne i Hercegovine, a istaknuto je kako je na sceni, nažalost, nikada do kraja poraženi i sada revitalizirani plan o podjeli Bosne i Hercegovine između Srbije i Hrvatske.

- Politika Dragana Čovića dokazano neprijateljska prema BiH -

Pozvana je kompletna hrvatska javnost, u Hrvatskoj i Hrvati u Bosni i Hercegovini, da ne nasjeda na beskrupuloznu propagandu o “ugroženosti“ Hrvata u BiH:

„Svi znamo da je to laž, i zato, ne smijemo ćutati dok nacionalističke snage divljaju. Pozivamo sve javne radnike u Hrvatskoj i BiH da ukažu na put saradnje a ne na put konflikta. Opsesija nekih ranijih hrvatskih političara o ispunjavanju 'mehkog trbuha Hrvatske' je fikcija koja je potpuno neostvariva. Samo cijela BiH je garancija i za Hrvatsku da neće biti ponovo izložena ratu. Cijela Bosna i Hercegovina pripada i Hrvatima, ali pripada i Bošnjacima i Srbima, tj. svima, njenim građanima. Svi su kroz istoriju shvatali da se Bosna ne može podijeliti i da je takvu treba prihvatiti i njegovati, a ne, uništavati. Politikom podjele i sukoba HDZ BiH je najveću štetu nanio upravo Hrvatima u BiH. Ubijen je svaki pluralizam kod Hrvata u BiH, svako ko misli drugačije nego HDZ rizikuje da bude proglašen izdajnikom. Priča o izbornom zakonu je samo maska i paravan. Predsjednik Zoran Milanović otvoreno govori o teritorijalnoj organizaciji Hrvata u BiH, revitalizaciji HZHB koja je pred međunarodnim sudovima okvalifikovana kao 'udruženi zločinački poduhvat'. Svaki pokušaj revitalizacije takve tvorevine neminovno vodi u sukob. Jasno se vidi da namjere rukovodstva HDZ-a nisu nimalo bezazlene, već krajnje opasne za opstanak BiH i mir u njoj. Bosanski patrioti, njeni građani koji ne pristaju na nacionalne torove, neće to dozvoliti ni pod koju cijenu.“

Navedeno je također kako je politika Dragana Čovića dokazano neprijateljska prema BiH, i da je sa njim dogovor malo vjerovatan.

“Stoga apelujemo na sve misleće Hrvate, da učine sve kako bi politika koju vode hrvatske stranke postala konstruktivna za BiH, a ne destruktivna. Moraju prestati podržavati velikosrpske planove, nadajući se da će nešto ugrabiti za sebe. Jer, mi drugu domovinu nemamo, i za ovu ćemo se boriti do kraja, svim sredstvima. Ključno pitanje za sve nas. Kako je moguće, da sa jedne strane, bilo ko, a, u konkretnom slučaju, politike predvođene Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, uporno tvrde da su njihova prava 'ugrožena' a, istovremeno, iste politike sve ovo vrijeme, građane Bosne i Hercegovine drže taocima, a Bosnu i Hercegovinu u blokadi kad god i koliko god se odluče za to. Gdje god ove politike dominiraju, prava drugih građana su ugrožena. Na bilo kom dijelu Bosne i Hercegovine, gdje ove politike ne dominiraju, pozivaju se na ugroženost i tako sve druge blokiraju. Ovdje se radi o nezapamćenoj anticivilizacijskoj kampanji, protiv svih načela jednakopravnosti građanskog društva, po kojima funkcionišu upravo vaše države. Mi ćemo se za iste vrijednosti boriti po svaku cijenu, jednakopravna, građanska, funkcionalna, suverena država Bosna i Hercegovina. Posebno upozoravamo političke faktore u Bosni i Hercegovini, da nemaju pravo pristajati, potpisivati bilo šta što bi moglo biti na štetu jednakopravne, funkcionalne, građanske države Bosne i Hercegovine", piše u pismu.

- Tokić: Ukoliko nema konsenzusa o Ustavu BiH, građani neka odluče referendumom -

U ime Inicijative građana BiH obratio se i Sejfudin Tokić, govoreći o principima inicijative. Kazao je kako suština svih njihovih aktivnosti, uključujući i današnju, jeste obezbjeđivanje funkcionalnosti BiH i sprečavanje bilo kakvih promjena u zakonodavstvu i u Ustavu koje će doprinijeti daljoj disfunkcionalnosti BiH i to, kako je rekao, one BiH za koju su se građani dvotrećinskom većinom opredijelili kao državu građana i jednakopravnih naroda i drugih nacionalnih manjina.

Istakao je kako polaze od principa hiljadugodišnjeg postojanja BiH u granicama kakve su sada, te kako nijedna država na zemaljskoj kugli nema takvu historiju.

“Polazi se od činjenica da je postojeći ustavnopravni sistem, za razliku od onoga kako je priznata BiH u UN-u, ustvari dobrim dijelom nastao etničkim čišćenjem, genocidom i sve elemente toga što je tako nastalo trebalo je eliminisati u miru”, rekao je Tokić.

Podvukao je kako jednakopravnost naroda na čitavoj teritoriji BiH mora biti princip, a nikako ono što je bio nagovještaj da bi mogao uraditi Schmidt, a to je da se samo na teritoriji Federacije BiH u principu insistira na nekim parcijalnim principima navodnog legitimnog predstavljanja i jednakopravnosti.

“Šta je sa teritorijom manjeg bh. entiteta RS, kakav je tamo status konstitutivnih naroda? Niko nema pravo nametanjem svojih odluka dijeliti ovu državu, sigurni smo da to neće proći ni Schmidtu, ni lobijima iza kojih stoje u principu vrlo prepoznatljivi krugovi iz međunarodne zajednice, iz Hrvatske, koji nisu ništa drugo nego kontinuitet Tuđmanove politike i pokušaj tuđmanizacije BiH. Ukoliko nema konsenzusa o tome kakav će biti Ustav BiH, da kao i u svim demokratskim zemljama o tome odlučuju građani na referendumu. Tako je BiH postala nezavisna i međunarodno priznata država, tako treba da se rješava konflikt. Ova vrsta paničnog pokušaja i srbijanske i hrvatske politike prije novog popisa stanovništva nije ništa drugo nego nastavak pokušaja provođenja dogovora Tuđman-Milošević iz Karađorđeva”, zaključio je Tokić.

Inicijativa građana BiH zahtijeva osiguranje načela opće pravne jednakosti svih građana Bosne i Hercegovine, uspostavu funkcionalne države, izmjenu izbornog sistema na način koji će osigurati pravo svih građana u BiH da neposredno biraju i budu birani u Predsjedništvo BIH i Parlamentarnu skupštinu BiH sa cijele teritorije BiH kao izborne jedinice, osiguravanje nadležnosti državi BiH koje su neophodne za ostvarivanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji i NATO savezu, te donošenje novog Ustava Republike Bosne i Hercegovine u skladu sa principima demokracije i transparentnosti.

Poručili su kako će građane uskoro pozvati da se ponovo okupe pred OHR-om jer, kako su kazali, još uvijek nisu dobili odgovor koji se jasno ograđuje od politike koja je usmjerena prema ispunjavanju želja HDZ-a.

"Ponovo ćemo se okupiti pred OHR-om sa jasnom i univerzalnom porukom: Jednakopravna, funkcionalna, građanska država Bosna i Hercegovina", poručili su.

Pismo će biti proslijeđeno na sljedeće adrese: Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine, Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu (OHR), specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, članice PIC-a, Evropski parlament, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, Venecijanska komisija i Ambasada Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

federalna.ba
Građanska incijativa Christian Schmidt protesti
Češka Republika Češka protesti
0 28.09.2022 22:27
Antonio Gutteres Iran protesti
0 28.09.2022 09:19
Christian Schmidt Vlada Republike Hrvatske
0 27.09.2022 19:58
Christian Schmidt Centralna banka Bosne i Hercegovine
0 27.09.2022 17:40
Christian Schmidt Vlada Hrvatske Željko Komšić
0 27.09.2022 13:27