Pink je najslušanija umjetnica 21. vijeka u Velikoj Britaniji
(Izvor: EPA/Michael Drost-Hansen)

Pink je najslušanija umjetnica 21. vijeka u Velikoj Britaniji

Pink je proglašena najslušanijom umjetnicom 21. vijeka u Velikoj Britaniji, na ljestvici koju je sastavila tvrtka za licenciranje muzike PPL.

Poredak je sastavljen iz podataka o korištenju muzike i emitiranju s britanskih radio stanica i televizijskih kanala.

Pink je, prema brojkama, slušana više od Adele, Beyonce, Rihanne, Lady Gage i Katy Perry. Američka zvijezda, (42), izgradila je snažnu playlistu trajnih hitova prilagođenih radiju od 2000. godine.

Njen debitantski album Can't Take Me Home objavljen je na prelazu vijeka, s primjesom R&B-a  i hitovima poput Most Girls, You Make Me Sick i There You Go.

Pjevačica, čije je pravo ime Alecia Moore, sa svojim je drugim albumom krenula u rock smjeru, prije nego što je na mnogim svojim kasnijim pločama prigrlila još oštriji zvuk.

Hitovi kao što su Just Give Me A Reason, Try, What About Us, Sober i Walk Me Home ostali su vodeći na playlistama radijskih stanica dugo nakon prvog objavljivanja.

Madonna je sa svojih četiri decenije karijere i hitova poput True Blue, Ray Of Light i Music dospjela na drugo mjesto ljestvice.

Na trećem mjestu je Katy Perry, čiji je treći album Teenage Dream bio jedan od najpopularnijih 2010 -ih. Rihanna i Lady Gaga su četvrte, odnosno pete.

UK je na ljestvici predstavljen autorima uključujući Adele, koja je na šestom mjestu, i Little Mix, koja zauzima deveto mjesto.

Adelein drugi studijski album 21 jedno je od najuspješnijih albuma svih vremena, prodat u više od pet miliona primjeraka i pobjednički album godine na dodjeli Grammyja i Britsa.

Pjevačica će se sljedeći sedmice vratiti na muzičku scenu novim singlom Easy On Me.

Međutim, iako je jedna od najprodavanijih umjetnica na svijetu, Adele je do sada objavila samo tri studijska albuma, dok je Pink objavila osam - što je, s druge strane, dalo više mogućeg materijala za radio.

PPL-ova ljestvica označava početak proslave uoči četvrtog izdanja Nacionalnog dana albuma u subotu 16. oktobra, koji ove godine slavi umjetnice.

Kylie Minogue, koja je zauzela osmo mjesto, rekla je da je "velika čast biti jedna od najizvođenijih umjetnica u Velikoj Britaniji 21. vijeka, kao i da je čast biti u tako velikom društvu!"

Dodala je: "Zapanjujuće je i jako sam dirnuta znajući da u mojoj muzici i dalje uživa toliko ljudi."

"Ova ljestvica okuplja nevjerovatan niz talenata koji su snimili neke od omiljenih pjesama u Britaniji, uključujući niz najvećih i najutjecajnijih albuma svih vremena", rekao je Peter Leathem, glavni izvršni direktor PPL -a.

federalna.ba/BBC

Pink Velika Britanija
papa Franjo Norveška Afganistan Velika Britanija
0 17.10.2021 16:34
žrtve pandemija koronavirus Covid19 oboljeli novozaraženi zaraženi Velika Britanija
0 14.10.2021 18:43
London Engleska vatromet Velika Britanija
0 13.10.2021 10:37
Velika Britanija kriza koronavirus
0 12.10.2021 08:21
Velika Britanija Gorivo nestašica nestašica goriva
0 10.10.2021 22:33