Pezer zadovoljan rekordom iz Beograda, ali žali što nije ispunio i normu za SP u Glasgowu

Pezer zadovoljan rekordom iz Beograda, ali žali što nije ispunio i normu za SP u Glasgowu

Bosanskohercegovački reprezentativac Mesud Pezer, osim što se iz Beograda danas vratio kući s novim bh. dvoranskim rekordom u bacanju kugle od 21,42 metra, bio je i ukupno drugi najuspješniji takmičar tog mitinga pa se može s pravom nadati da će početkom marta biti sudionik ovogodišnjeg Svjetskog dvoranskog prvenstva u škotskom Glasgowu.

Pezer je dosadašnji dvoranski rekord, koji je postavio također u Beogradu, sada poboljšao za izvrsnih 20 centimetara te bio drugi iza sjajnog Novozelanđanina Toma Walsha (21.91 m), ali nije ispunio normu za SP u Glasgowu (norma 21, 70 m) te Olimpijske igre u Parizu (21,50 m).

-Naravno da sam zadovoljan nastupom i činjenicom da sam dva puta poboljšavao vlastiti državni rekord, ali ostaje žal što nisam ispunio norme za OI i SP. S obzirom da se norma za SP može ostvariti do 18. februara te da će 20. februara biti objavljena konačna lista učesnika na SP-u, a ja se do tada više neću takmičiti, ostaje mi da sačekam poziv za nastup u Glasgowu na osnovu rejtinga.

Siguran sam, recimo 99 posto, da ću poziv i dobiti te biti jedini bh. predstavnik, ali to još moramo sačekati. U disciplini kugle nastupit će ukupno 16 bacača. Narednih pet-šest dana bit ću u Zenici i čekati poruku iz našeg saveza, nakon čega bih po hitnoj proceduri morao vaditi vizu. Plan je da, ako budem na spisku za SP, zadnjih 10-ak dana ponovo treniram u Beogradu, gdje sam ove zime i proveo najviše vremena- najavljuje Pezer.  

Potvrda dobre forme je i činjenica da je u svih pet ovozimskih nastupa u dvorani, u proteklih mjesec dana, bio i na pobjedničkom postolju te da je čak sedam puta bacao kuglu da daljinu preko 21 metar. U subotu se okitio i naslovom dvoranskog prvaka Balkana, s dužinom 20,75 metara.

-Činjenica je da sam u odličnoj formi i da je iza mene najbolja zimska sezona od kako sam u seniorskim vodama. Treći sam put osvojio dvoranski naslov prvaka Balkana, a imam po jedno srebro i bronzu. Svaki sam put sa dvoranske Balkanijade donio medalju.

Medalju, naravno, ne mogu obećati niti najavljivati ako odem na SP, ali znate da se na takvim takmičenjima može desiti svašta. Zdrav sam, u dobroj formi, a rezultati sa treninga daju samopouzdanje da ove godine mogu prebaciti i 22 metra. To je nova magična dužina kojoj težim.

Siguran sam da ću oboriti i rekord na otvorenom, koji iznosi 21,48 metara, iz augusta 2019. godine te ispuniti normu za Pariz - uvjeren je Pezer, koji podsjeća da je ove zime dva puta popravljao vlastiti državni rekord iz dvorane.

U zimsku sezonu ušao je s rekordom iz 2018. godine, kada je također na SP-u u dvorani, koje je bilo održano u Birminghamu, bacio kuglu na daljinu od 21,15 metara te osvojio 5. mjesto.

Uvjeren je kako će do Olimpijade u Parizu još napredovati, a prije toga očekuje ga i nastup na Evropskom prvenstvu na otvorenom u Rimu.

Sezona izazovna i zanimljiva, ali je evropski juniorski prvak iz 2013. godine, iz italijanskog Rietija, očito takmičarski potpuno sazrio pa bi 30. rođendan, koji će proslaviti 27. avgusta ove godine, možda mogao proslaviti i s nekom velikom seniorskom medaljom oko vrata, mada konkurencija u bacanju kugle nikada nije bila jača.

Međutim, Pezer je sinoć u Beogradu ostvario ukupno najduži hitac u svojoj karijeri. Duži je bio samo 2019. godine na mitingu u švedskom gradu Vaxyo, kada je bacio još aktuelni državni rekord na otvorenom - 21,48 m.

federalna.ba/Fena

Mesud Pezer