videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

Petsto osnovaca manje u kantonu, u Jajcu problem s prostorom, u OŠ Bila bez mobitela

Počela je nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Srednjobosanskog kantona. U kantonu koji u novu školsku godinu ulazi sa pet stotina manje osnovaca u odnosu na godinu ranije, u Jajcu je problem sa školskim prostorom. Povećava se broj učenika u centralnim, a prodručne škole se zaključavaju. U OŠ Bila teče prvi školski dan bez mobitela.

Nisu provjeravali školske torbe, ali je jasno, kažu, da je odluka s radošću prihvaćena.

„Proteklih godina kada su prvi dan dolazili, obično oni obično vade mobitele, prvi je dan škole, hajde da se malo uslikamo - ove godine toga nema“, kaže Vinko Bošnjak, direktor OŠ Bila.

Iako je drastično pao broj učenika u osnovnim školama, u ovoj se školskoj godini u Biloj upisalo šest prvačića više nego u prošloj. Porast broja prvačića evidentan je i u OŠ Travnik.

„Imamo 104 učenika, a to je znatno više nego prethodnih godina. Već znamo da je 500 učenika manje u kantonu, mi smo morali čak i biblioteku da izmjestimo“, ističe Dženan Aganović, direktor OŠ Travnik.

Ministar nauke, obrazovanja, kulture, mladih i sporta SBK-a Bojan Domić (HDZ BiH) napominje kako ima praznih i polupraznih škola: “Nije tajna da imamo škole koje smo zaključali ove i prošle godine, ali to je ta nova realnost, mi imamo pritisak prema urbanim sredinama“.

Uz to, rastu i zahtjevi i očekivanja roditelja i zaposlenih u školama u kojima se, jednostavno kazano, ne poštuju pedagoški standardi, pa je prosjek po odjeljenjima 16,7 učenika, a nerijetko se formiraju odjeljenja i sa tri ili pet učenika. Početak nastave u novoj školskoj godini obilježio je problem sa korištenjem prostora između škola Berta Kučera i 13. rujan, kojeg, kako kaže ministar, nije bilo ni u vrijeme dvostruko većeg broja učenika.

„Dolazi do problema u vidu zahtjeva da se koristi ovaj ili onaj prostor koji je prostor druge škole, ne znam neki je bolje opremljen, jedni idu u jednu smjenu pa bi učenici druge škole isto tako“, objašnjava ministar Domić.

Svi mi trebamo bolje škole u kojima će na dobitku biti djeca. No, umjesto toga, vlast u ovom kantonu, između poštovanja pedagoških standarda i ispunjavanja želja svojim glasačima, bira ovo drugo. Samo - ni jedni ni drugi nisu svjesni posljedica koje svi trpimo, a rasipamo se svojim, a ne tuđim novcem.

federalna.ba

škola nastava SBK
škola mobitel
0 18.11.2023 13:14
Jabalia Palestina Gaza Izrael škola
0 04.11.2023 16:21
Kemal Hrnjić SBK poljoprivrednici poljoprivreda
0 01.11.2023 18:03