Petomjesečna Vida najmlađa među migrantima na granici Bjelorusije i Poljske
(Izvor: AA)

Petomjesečna Vida najmlađa među migrantima na granici Bjelorusije i Poljske

Najmlađa među migrantima na granici između Bjelorusije i Poljske je petomjesečna Vida Cindi koja sa sedmočlanom porodicom u teškim zimskim uvjetima pokušava otići u Njemačku.

Blizu 2.000 migranata boravi u privremenom logističkom centru u mjestu Bruzgi u pograničnom bjeloruskom gradu Grodnu, a većina ih je porijeklom iz Iraka.

Među njima je i porodica Cindi iz sjevernoiračkog grada Zaha, koja bolje uvjete života želi naći u Njemačkoj. Hugir Cindi (26) i njegova supruga Nesrin (27) kazali su da su umorni od pritisaka i prijetnji terorista PKK-a i ISIS-a i da porodici žele naći bolje mjesto za život. S njima su i Hugirovi roditelji Ali (57) i Fatma (41) te braća Karivan (24), Yaman (9) i sestra Dahas (12).

Oni su prije mjesec stigli u Minsk, a potom su došli na granicu i sa grupom migranata preko rijeke uspjeli preći na tlo Poljske. Međutim, poljske snage sigurnosti su ih uhvatile i vratile u Bjelorusiju. Još nekoliko njihovih pokušaja prelaska završili su istim ishodom.

Trenutno borave u šatorima u privremenom logističkom centru u kojem im pomoć u borbi za preživljavanje pružaju Crveni krst i građani Bjelorusije. Zadovoljni su solidarnošću koju drugi migranti pokazuju kada ih vide u redu za obrok ili neku drugu pomoć u kampu.

Porodica Cindi pokušava ustrajati u svojoj nakani odlaska u Njemačku, ali mala Vida se još uvijek nije privikla na buku i gužvu u kampu i ima probleme sa spavanjem.

"Iz Iraka smo izašli prije 35 dana. Nismo mogli ostati tamo zbog konstantnih prijetnji i opasnosti koje predstavljaju terorističke organizacije PKK i ISIS. U pograničnim bjeloruskim šumama smo proveli 20-ak dana. Kada nam je ponestalo hrane i vode, pokušali smo preći u Poljsku i uspjeli su u dva ili tri navrata, ali smo svaki put vraćani", kazao je Hugir Cindi.

Ističući kako teški uvjeti u kojima borave najviše pogađaju njegovu kćerku Vidu, Cindi je kazao da nekoliko dana do dolaska u logistički centar nisu imali ni mlijeka ni suhe postelje.

"Bjeloruski službenici nam pomažu s obzirom da smo s bebom, ali ovo je teška situacija. Pomažu nam dosta, ali nije to kao kod kuće. Teško je spavati, jesti i boraviti u pretrpanom kampu u kojem je uvijek bučno", kazao je Cindi.

On je kazao da se nada da će im vlasti Evropske unije ipak dozvoliti ulazak i da će im dati boravišne dozvole.

Majke male Vide Nesrin je također kazala da joj se teško brinuti o djetetu u tako teškim uvjetima i da joj nedostaje dom u Iraku, ali da se ne želi tamo vraćati.

"Svi u kampu vole malu Vidu i cijela porodica mi pomaže da se brinem o njoj. Želimo što prije doći u Njemačku i započeti novi život", kazala je Nesrin.

federalna.ba/AA

Vida Cindi beba migranti Bjelorusija Poljska
žrtve migranti SAD Florida
0 07.08.2022 10:16
sport atletika Amel Tuka BiH Poljska
0 07.08.2022 09:22
Poljska Hrvatska autobus
0 06.08.2022 19:05
Željko Komšić Poljska telegram saučešća
0 06.08.2022 14:52
migranti Unsko-sanski kanton prihvatni centri
0 03.08.2022 12:05