videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Peticija u Mostaru zbog prostorno-planskih dokumenata

Do petka Mostarci mogu potpisati peticiju kojom neformalna grupa građana traži da se javnost aktivno uključi u sve faze donošenja i izmjene prostorno-planskih dokumenata u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Naime, građani kažu kako je nelegalni prostorni plan donijet 2012. godine bez sudjelovanja građana na kojemu su ucrtane lokacije za elektroenergetska postrojenja.

Grad Mostar je, kažu, još 2010. godine platio studiju Instituta ''Hrvoje Požar'' o obnovljivim izvorima energije, gdje su strogo utvrđene pozicije i lokacije za vjetro, solarne i hidroelektrane te da je ona bila i uvjet Prostornog plana 2012. godine. No, studiju nije slijedila, poručuju, nova vlast pri izradi Prostornoga plana iz 2022. godine.

“Oni su sva područja koja je ‘Hrvoje Požar’ označio na brdima, brdska područja za vjetroelektrane - to su prostori isključivo za vjetroelektrane, oni su donijeli odluku da gdje je vjetro, može i solar i pozvali se na ovu studiju. To ova studija nikako ne podržava. To je zločin protiv mještana, protiv čovjeka, protiv prirode”, kazao je Mario Ćosić, predstavnik mještana naselja Miljkovići i Kozice.

Ćosić poručuje da je to kazneno djelo. Studija ‘Hrvoja Požara’ predvidjela je šest makrolokacija za solare, no i to je, kažu u neformalnoj grupi, u studiji navedeno kao previše za Mostar. Neka područja, poput Pologa, gdje se već gradi solarna elektrana, nikako nisu predviđena jer se radi o velikom nagibu terena -tvrdi Ćosić: “Sad imamo situaciju na Pologu da gradi Grad Mostar, investitori su Ljiljanko Palac i Mamići, kao što možete vidjeti iz medija. To nisu pravi investitori. To su ljudi koji su bliski politici, kriminalu. Mi smo osuđeni sada da se na dnevnoj bazi borimo s njima”.

Mještani Vihovića, odnosno Planinice, kažu kako do prije nekoliko mjeseci nisu ni znali za planove postavljanja solarnih panela i vjetroelektrana što bi im onemogućilo pristup posjedima. Gaje nadu da to toga neće doći jer radovi još nisu počeli.

“Niko nije rekao da će sad preko kuća, preko privatnih parcela se to raditi. Međutim, neko je od tih crtača mapa to unio i mi smo protiv toga”, pojašnjava Tomislav Džidić, predstavnik mještana Vihovića i Planinice.

Ako o ovoj temi ne bude zakazana tematska sjednica Gradskoga vijeća koju su tražili, protiv Grada Mostara će podnijeti kaznene prijave. Inače, neformalnu grupu građana čine mještani iz 7 prigradskih naselja: Gubavica, Međine, Miljkovići, Kozice, Pijesci, Planinica i Prigrađani.

federalna.ba

peticija Mostar