videoprilog Verice Kalajdžić (Dnevnik 2) (Izvor: EPA-EFE/HANNA JOHRE)

Peti put Nobel za mir dodijeljen nekome u zatvoru ili kućnom pritvoru

Iranski narod će u konačnici nadvladati autoritarizam što ga je nametnula vlada koja je izgubila i legitimitet i javnu podršku, poručila je iz zatvora dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Narges Muhamadi u govoru koji su u Oslu pročitala njena djeca koja su u njeno ime primila tu prestižnu nagradu. U Štokholmu su uručene ostale Nobelove nagrade.

Uručene Nobelove nagrade

Švedski kralj Karl Šesnaesti Gustav dodijelio je danas Nobelove nagrade za medicinu, fiziku, hemiju, književnost i ekonomiju. Monarh je laureatima dodijelio diplome i zlatne medalje. Predsjednica Odbora Nobelovog fonda Astrid Söderbergh Widding istakla je prilikom otvaranja ceremo...

Već peti put u 122 godine dugoj historiji, Nobelova nagrada za mir dodijeljena je nekome ko je u zatvoru ili u kućnom pritvoru. Norveški odbor za Nobelove nagrade je nagradu za mir u oktobru dodijelio 51-godišnjoj aktivistici Narges Muhamadi za njenu nenasilnu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i promovisanje ljudskih prava za sve. Na današnjoj svečanosti u Oslu ponovo je naglašena njena životna borba za podršku ljudskim pravima i osnaživanju civilnog društva.

„Ovogodišnja nagrada za mir prepoznaje hrabre žene u Iranu i cijelom svijetu koje se bore za temeljna ljudska prava i protiv diskriminacije i segregacije žena“, kazala je Berit Reiss-Andersen, predsjednica Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir.

Stolica namijenjena za Narges Muhamadi u Gradskoj kući u norveškoj prijestonici bila je prazna jer je ona u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin, gdje služi višestruke kazne. Simbolično je na ceremoniji u Oslu predstavljena portretom, a nagradu u njeno ime su primila njena djeca- 17-godišnji blizanci Kijana i Ali Rahmani, koji sa ocem žive u egzilu u Parizu. U govoru koji je napisala u zatvoru, a koji su pročitala njena djeca, Muhamadi je poručila da su kontinuirani otpor i nenasilje najbolji način za donošenje promjena: „Iranski narod će pobijediti autoritarizam svojom ustrajnošću. Nema sumnje, jer to je sasvim sigurno. Uz otporne i hrabre žene i muškarce Irana, pružam i ja svoju ruku svim snagama, pokretima i pojedincima čiji je fokus mir, globalni savez ljudskih prava i demokratije. Uvjerena sam da će svjetlo slobode i pravde zasjati Iranom“.

Uprkos tome što je u zatvoru, Muhamadi nije ušutkana. Pišem ovu poruku iza visokih, hladnih zidova zatvora, navela je Muhamadi, dodajući da su njen život i životi mnogih aktivista u Iranu bili i ostali stalna borba za preživljavanje.

13 puta je hapšena. Protiv nje su podignute brojne optužnice, među kojima i ona za širenje propagande protiv Islamske Republike. Pet puta je osuđena i izrečena joj je ukupno 31 godina zatvora.

Na odvojenoj ceremoniji u Stokholmu su uručene i ostale Nobelove nagrade za medicinu, fiziku, hemiju, književnost i ekonomiju. Tradicionalno se uručuju 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela. Svaka nagrada laureatu donosi ček u vrijednosti od oko 920 hiljada eura.

federalna.ba

Nobelova nagrada za mir Nobelova nagrada Nobelove nagrade
kandidati Nobelova nagrada za mir
0 29.02.2024 08:35
Nobelova nagrada Nobelove nagrade
0 10.12.2023 18:44
Nobelova nagrada za mir iranska aktivistkinja
0 06.10.2023 11:08