Performansom u Sarajevu upozoreno na loše stanje u zdravstvu

Udruženje za razvoj društva "Kap" danas je u Sarajevu organizovalo performns povodom Evropskog dana prava pacijenata kako bi prikazali stanje u bh. zdravstvu iz perspektive pacijenata.

Merima Spahić iz Udruženja izjavila je da godinama na razne načine upozoravaju na jako loše javno zdravstvo čije su žrtve pacijenti koji gube, ne samo zdravlje već i živote.

- Cilj nam je da se poštuje Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH koji je savršen, ali je problem u neprovođenju tog zakona - istakla je Spahić.

Dodala je da su zajedno s udruženjem Stop-Mobbing iz Trebinja prikupili 2.000 potpisa koje su predali Fedralnom ministarstvu zdravstva u decembru 2021. sa zahtjevom da zdravstvene ustanova budu otvorene za pacijente.

Spahić je potcrtala da je zbog zatvorenosti zdravstvenih ustanova došlo do epidemije maligniteta i drugih bolesti, a kao rezultat potpune zapuštenosi pacijenata. 

Perfomans su izveli mladi glumci, a tokom polusatne predstave emitovane su i video ispovijesti pacijenata koje su snimljene u sklopu projekta "Korupcija u zdravstvu - virus za koji ima lijek".

Identičan performans danas je u isto vrijeme izveden i u Banjoj Luci.

federalna.ba/Fena

zdravstvo korupcija
BiH korupcija Agencija za borbu protiv korupcije Transparency International
0 23.06.2022 18:26
Transparency International bh. pravosuđe korupcija
0 21.06.2022 09:12
Božidar Jović korupcija
0 24.05.2022 17:41
korupcija Vlada Tuzlanskog kanton Ambasada SAD
0 18.05.2022 19:32