videoprilog Hane Vranac (Dnevnik 2)

Performans u centru Sarajeva izazvao oštre polemike

Preformans "Together", koji je u organizaciji Art festivala ZVRK izveden sinoć u centru Sarajeva, digao je javnost na noge. Rasprave na društvenim mrežama se ne stišavaju. Umjetnost najavljena kao priča o ljubavi izvedena kroz šetnju nagog muškarca otvorila je pitanje granice. One između umjetnosti i neprikladnosti.

Tako je performans zamišljen kao predstava o zajedničkom životu i ljubavi, u nesvakidašnjem nastupu okončan krivičnim epilogom. Glumac kažnjen novčano, a direktorici festivala čeka prekršajni postupak.

Performans izveden sinoć u centru Sarajeva najavljen je kao predstava o ljubavi i zajedničkom životu. Međutim, uslijedila je žustra rasprava na društvenim mrežama i pitanje je li riječ o umjetnosti ili neprikladnosti.

Događaj je izveden u organizaciji Art festivala Zvrk, specifičnog po tome što program predstavljen izvan okvira scenskih institucija. Skup nije najavljen policiji, te će zbog toga, tvrde iz Ministarstva unutršnjih poslova Kantona Sarajevo, biti pokrenut prekršajni postupak protiv umjetničke direktorice festivala Jasmine Prolić.

“Protiv pravnog lica i odgovornog lica u pravnom licu koje je organizator ove priredbe bit će pokrenut prekršajni postupak zbog činjena prekršaja protivno odredbama Zakona o javnom okupljanju u KS-u”, izjavio je glasnogovornik MUP-a KS-a Mirza Hadžiabdić.

Prolić prihvaća odgovornost, kao i glumac kojem je izdat prekršajni nalog zbog kršenja javnog reda i mira. Šokirao je građane jer je dio performansa izvodio nag.

“Čim je viđen nag, odmah sam reagovala. Glumac je pokrio svoje genitalije, međutim, to je bilo sasvim dovoljno da ljudima, nekim ljudima, bude to bitnije nego ono čime se bavi sam performans, a to je život i ljubav”, kaže Prolić.

Otvoreno pismo reisul-uleme Kavazovića vlastima Sarajeva

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je otvoreno pismo vlastima kantona i grada Sarajeva, u kojem od njih traži da u skladu sa svojim nadležnostima preuzmu odgovornost za javni moral u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. „Kao reisul-ulema Islamske za...

Performans je u javnom prostoru doveden u vezu s jučer održanom povorkom ponosa, kao i festivalom Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice". Jokić demantuje i ističe: stvar je slučajnosti i nesporazuma.

“Osim što smo morali promijeniti mjesto izvedbe, jer je trebala biti ispred Historijskog muzeja, nismo mogli da promijenimo datum jer ja nisam mogla zbog svojih poslovnih angažmana u Francuskoj, niti glumci, jer oni idu dalje na turneje. Samim tim što imamo pristup struji Narodnog pozorišta, da imamo onda automatski dozvolu, ali to nije istina, to nije tačno, ja sam to tek sinoć saznala”, tvrdi Prolić.

Inače, iz MUP-a Kantona Sarajevo podsjećaju da se svaki skup bilo kakve vrste mora najaviti ranije. A zakon o okupljanjima u Kantonu Sarajevo pooštren je na način da svi koji skupove organiziraju moraju i da ih finansiraju. Tako da će upotreba javnog prostora u bilo kakve svrhe sigurno biti predmet diskusija i u narednim danima.

federalna.ba

Sarajevo performans Together Narodno pozorište Sarajevo art festival ZVRK Jasmina Prolić
Sarajevo Istočno Sarajevo voda
0 07.08.2022 19:05
SFK 2000 Sarajevo BiH sport fudbal nogomet
0 07.08.2022 12:25
Bentbaša Cliff Diving Bentbaša sport Sarajevo BiH Mustafa Šarić Zenica
0 06.08.2022 19:05
Fićo Fiat-Fićo fest Sarajevo
0 06.08.2022 13:28
folklor Sarajevo festival
0 05.08.2022 13:38
turisti Sarajevo turizam
0 05.08.2022 09:36