Pendarovski u Vili Vodno dočekao učesnike sastanka Procesa Brdo-Brioni

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski dočekao je u predsjedničkoj "Vili Vodno" u Skoplju kolege iz regiona, koji će ovog ponedjeljka učestvovati na sastanku lidera zemalja Procesa Brdo-Brioni.

"Dobro došli, moje kolege iz regiona, sa kojima očekujem konstruktivnu diskusiju na sastanku u okviru Procesa Brdo-Brioni", napisao je Pendarovski na Facebooku uz fotografije sa predsjednicima zemlja regiona.

Na fotografijama sa Pendarovskim su predsjednici Slovenije Nataša Pirc Musar, Hrvatske Zoran Milanović, Crne Gore Jakov Milatović, Kosova Vjosa Osmani, Albanije Bajram Begaj te članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i Denis Bećirević.

Ranije je najavljeno je da će na sastanku u Skoplju učestvovati i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U fokusu ovogodišnjeg susreta lidera zemalja učesnica Procesa Brdo-Brioni u Skoplju, čiji je domaćin Pendarovski, a kodomaćini Milanović i Pirsova, jesu evropske integracije, klimatske promjene i iseljavanje mladih, objavio je kabinet predsjednika Sjeverne Makedonije.

Proces Brdo-Brioni prvi put je održan 2013. godine na zajedničku inicijativu predsjednika Slovenije i Hrvatske na Brdu kod Kranja.

Osnovni cilj tog procesa je puna integracija zemalja regiona u Evropsku uniju, stabilizacija situacije na Zapadnom Balkanu kroz jačanje regionalne saradnje i rješavanje otvorenih pitanja.

Lideri zemalja Procesa Brdo-Brioni sastaju se najmanje jednom godišnje, a za ovaj sastanak je akreditivano 125 predstavnika medija, od kojih 53 iz inostranstva.

federalna.ba/Beta

Brdo-Brijuni Brdo-Brioni Sjeverna Makedonija
Sjeverna Makedonija napad potpredsjednik parlamenta
0 21.11.2023 10:19
fudbalska reprezentacija Italije Sjeverna Makedonija
0 14.11.2023 12:46
Ursula von der Leyen Sjeverna Makedonija
0 30.10.2023 10:09
Brdo-Brioni sastanak razgovori
0 11.09.2023 12:03