Pelosi: Trump je izdao državu

Pelosi: Trump je izdao državu

Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi izjavila je da je predsjednik SAD-a Donald Trump morao biti opozvan jer je "izdao državu".

Ona je u kratkoj izjavi nakon zasjedanja Zastupničkog doma rekla da niko nije iznad zakona, pa čak ni predsjednik SAD-a.

"Donald Trump je jasna opasnost za našu zemlju, još jednom smo dokazali da poštujemo zakletvu koju smo dali i uspjeli smo odbraniti Ustav SAD-a. Slomljenog srca zbog onoga što ovo znači za našu zemlju, zbog činjenice da je predsjednik izdao državu, morali smo glasati za opoziv", kazala je Pelosi.

Ona je potpisala dokument o opozivu, koji će biti proslijeđen gornjem domu, ali ostaje još nejasno kada će američki Senat započeti suđenje.

Zastupnički dom Kongresa SAD-a večeras je podržao rezoluciju o opozivu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, a ovu odluku mora da potvrdi i Senat, i to dvotrećinskom većinom.

Trump opozvan u Zastupničkom domu, 'za' glasalo i 10 republikanaca

Zastupnički dom u Sjedinjenim Američkim Državama izglasao je opoziv predsjednika Donalda Trumpa, koji je optužen za "poticanje demonstranata na nasilje" tokom nereda i upada njegovih pristalica u Kongres 6. januara. Demokrati u američkom Kongresu poduzeli su važan korak protiv Trumpa, kojeg su optuž...

Rezoluciju su u Zastupničkom domu podržala 232 člana, protiv je bilo 197. Ova rezolucija bit će proslijeđena Senatu, koji će odlučiti da li Trump treba da bude osuđen i smijenjen.

federalna.ba/Srna

Nancy Pelosi Donald Trump SAD
SAD Egipat kulturno blago
0 28.01.2021 07:59
državni tajnik SAD Anthony Blinken Kina
0 28.01.2021 07:42
SAD Joe Biden klimatske promjene
0 27.01.2021 22:54
SAD Chicago požar
0 27.01.2021 22:21