Peleg: Kabiri je građanin Države Izrael i njegova država stoji iza njega

Peleg: Kabiri je građanin Države Izrael i njegova država stoji iza njega

Veleposlanica Države Izrael Galit Peleg uputila je pismo Vladi FBiH u kome se navodi da će izraelsko Veleposlanstvo "pomno pratiti ako se protiv Amira Gross Kabirija izvrši bilo kakva povreda međunarodnih zakona i ljudskih prava".

"Vođe slobodnog svijeta stale su uz Izrael u njegovim mračnim trenucima i hrabro osudile zločine Hamasa. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (Joe) Biden rekao je da je Hamas počinio čin čistog zla u kršenju svakog kodeksa ljudskog morala. S obzirom na to da su SAD i EU proglasili Hamas terorističkom organizacijom, svakako se ne čini pretjeranim tražiti isto od javnih dužnosnika u Bosni i Hercegovini, uključujući one u njenom glavnom gradu Sarajevu, poput gradonačelnice Benjamine Karić”, stoji u pismu, priopćeno je iz Veleposlanstva Države Izrael.

Iz Veleposlanstva navode da su uputili notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj pozivaju sve pravne i pravosudne organe u BiH  "da izdrže svaki politički pritisak i da svoju dužnost obavljaju u skladu sa zakonom".

"Vjerujemo da državne institucije BiH ne smiju postati političko oruđe za ušutkavanje kritike te da BiH treba nepokolebljivo braniti demokratska prava svih, uključujući i gospodina Kabirija, da izraze svoje mišljenje, uključujući i demokratsko pravo da pozovu izabrane dužnosnike da osude zločine od Hamasa", navodi se u pismu.

"Koristimo ovu priliku da vas obavijestimo da će Veleposlanstvo Države Izrael pomno pratiti ukoliko se protiv gospodina Kabirija izvrše bilo kakva kršenja međunarodnih zakona i ljudskih prava, te inzistirati da bosanskohercegovačke vlasti osiguraju da njegova prava ne budu povrijeđena ni na koji način. Gospodin Kabiri je građanin Države Izrael i njegova država stoji iza njega", poručili su iz izraelskog Veleposlanstva.

Urgentno pismo upućeno je Uredu visokog predstavnika u BiH te Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država koje su, kako je zaključeno, vrlo blizak saveznik Države Izrael.

federalna.ba/Fena

Galit Peleg Amir Gross Kabiri Vlada Federacije BiH
Vukosavlje Vlada Federacije BiH Vlada FBiH povratnici
0 23.02.2024 18:54
Vlada Federacije BiH Nermin Nikšić Deborah Mennuti
0 21.02.2024 12:57
energetska efikasnost Vlada Federacije BiH
0 08.02.2024 12:20
Vlada Federacije BiH budžet FBiH
0 23.01.2024 21:41
Vlada Federacije BiH poljoprivrednici
0 23.01.2024 19:52
Vlada Federacije BiH sportisti nagrade
0 23.01.2024 17:07