Peking uveo sankcije ministru saobraćaja zbog posjete Tajvanu

Peking uveo sankcije ministru saobraćaja zbog posjete Tajvanu

Kina je uvela sankcije zamjeniku litvanskog ministra saobraćaja i komunikacijaAgne Vaiciukeviciute zbog posjete Tajvanu, saopšteno je iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da će Kina suspendovati saradnju sa Ministarstvom na čijem je čelu Vaiciukeviciute i sa Litvanijom u sektoru saobraćaja.

Litvansko Ministarstvo saobraćaja izrazilo je žaljenje zbog odluke Kine.

"Peking je odabrao da nastavi i intenzivira ilegalne postupke protiv članice EU. To ne utiče samo na razvog odnosa Kine sa demokratskim svijetom, već i unazađuje dosadašnju politiku Pekinga da ne ometa razvoj obostrano korisnog odnosa sa Tajvanom koji je jedan od najnaprednijim ekonomija na svijetu", saopšteno je iz litvanskog Ministarstva saobraćaja.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom i protiv je da strani političari posjećuju ostrvo. Tajvan odbacuje tvrdnje Kine.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana danas je osudilo sankcije Kine, navodeći da je u pitanju "neracionalna odmazda" Pekinga.

Vaiciukeviciute je juče na društvenoj mreži "Twitter" objavila da je tokom petodnevnog boravka na Tajvanu posjetila tri grada i dvije luke te da je imala 14 sastanaka.

Litvansko-kineski odnosi su zategnuti nakon što je Villnius otvorio svoje predstavništvo na Tajvanu u novembru 2021. godine.

Kao odgovor, Kina je jednostrano smanjila svoje diplomatske odnose sa Tajvanom na nivo otpravnika poslova.

federalna.ba/Srna

Kina Tajvan
bh. košarkašice Kina Svjetsko prvenstvo
0 23.09.2022 09:06
Jens Stoltenberg NATO Kina Rusija Ukrajina
0 22.09.2022 17:26
bivši ministar pravde Kina mito
0 22.09.2022 10:52
Kina maska detekcija Covid 19
0 22.09.2022 09:14