Peking snažno osuđuje američku izjavu o izborima na Tajvanu

Peking snažno osuđuje američku izjavu o izborima na Tajvanu

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopćilo je danas da "snažno osuđuje" izjavu SAD-a o izborima na Tajvanu poslije čestitiki upućenih Lai Ching-teu na pobjedi na predsjedničkim izborima na tom otoku koje Kina smatra svojom teritorijom.

Američka izjava šalje duboko pogrešan signal separatističkim snagama u prilog 'nezavisnosti Tajvana', navelo je danas kinesko ministarstvo.

"Mi to snažno osuđujemo i čvrsto se tome protivimo", dodaje se u saopćenju.

Lai (64) je, poslije kampanje obilježene snažnim diplomatskim i vojnim pritiskom Kine, pobijedio na predsjedničkim izborima sa 40,1 posto glasova, prema 99,9 posto prebrojanih glasova. On će preuzeti dužnost 20. maja.

Laijev glavni protivnik Hou Jou-ji, kandidat opozicionog Kuomintanga (KMT), koji se zalaže za bolje odnose s Pekingom, dobio je 33,5 posto glasova, a treći je Ko Ven-je iz male Narodne tajvanske partije (TPP), koji se predstavljao kao protivnik vlasti, sa 26,5 posto glasova.

Kina je ocijenila uoči izbora da Lai predstavlja ozbiljnu opasnost zbog svojih stavova u prilog nezavisnost Tajvana, koji Kina smatra svojom teritorijom.

Predsjednik SAD Joseph Biden izjavio je sinoć da njegova zemlje ne podržava nezavisnost Tajvana poslije održanih predsjedničkih izbora na tom otoku gdje je pobijedio Lai Ching-te, kao omraženi kandidat kineskih vlasti.

SAD ne priznaju Tajvan za državu, smatraju Peking jedinom legitimnom vladom, ali, ipak, pružaju tom otoku veliku vojnu pomoć.

Šef američke diplomatije Antony Blinken čestitao je pobjedu kandidatu Lai Ching-teu kao i građanima Tajvana na njihovom "čvrstom demokratskom sistemu" poslije predsjedničkih izbora.

SAD su najavile da uskoro šalju nezvaničnu delegaciju na Tajvan sastavljenu od dvojice bivših visokih zvaničnika i predsjednice Američkog instituta u Tajvanu. Ta delegacija će se sutra sastati sa više političkih ličnosti u Tajvanu da "prenese čestitke američkog naroda narodu Tajvana na uspjehu izbora", navodi se u saopćenju Instituta. Taj institut predstavlja svojevrsno američko diplomatsko predstavništvo u Tajvanu pošto Washington nema zvanične diplomatske odnose sa tim otokom.

Tajvan je danas pozvao Kinu da poštuje rezultate predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Lai Ching-te, koji kaže da je otok de facto nezavisan i obećava da će ga braniti od prijetnji o ujedinjenju.

Ranije danas portparol kineskog ministarstva je preko mreže X naveo da je, i bez obzira na izbore, "Tajvan dio Kine".

Od sinoć je Kina, koja smatra Tajvan jednom od svojih provincija koje treba ponovo ujediniti - silom ako je potrebno, navela da glasanje na izborima "neće blokirati neizbježan trend reunifikacije sa Kinom" i obećala je da će se čvrsto protiviti separatističkim aktivnostima u pravcu nezavisnosti Tajvana kao i stranom miješanju.

Lai se ranije, baš kao i odlazeća predsjednica, koja je također iz iste stranke Tsai Ingven, odredio kao pragmatički tvorac nezavisnosti Tajvana, ali je kasnije umekšao izjave navodeći da nije potreban proces nezavisnosti zato što je otok de facto nezavisan, sa vlastitom vladom i izborima.

Peking ga, ipak, vidi kao promotera "separatističkih aktivnosti vezanih za nezavisnost" i kao "veliku opasnost" za odnose između Kine i Tajvana.

federalna.ba/Beta

Peking Tajvan SAD Kina