Peking počeo masovna testiranja na Covid skoro svih 21 milion stanovnika

Peking počeo masovna testiranja na Covid skoro svih 21 milion stanovnika

Peking je u utorak pokrenuo masovno testiranje na koronavirus za svojih skoro 21 miliona stanovnika, dok strahovanja rastu da bi u kineskoj prijestolnici mogao biti uveden strogi lockdown, poput onoga u Šangaju.

Kina se bori da suzbije val zaraze u Šangaju - svom najvećem gradu - koji je sedmicama bio skoro potpuno blokiran i javio je o 52 smrtna slučaja od Covida u utorak.

Pekinške vlasti naredile su ljudima u 12 centralnih kvartova na koje otpada većina gradskog stanovništva da se podvrgnu tri kruga PCR testiranja nakon otkrića desetaka zaraženih u gradu u posljednjim danima.

Najmnogoljudniji centralni kvart prijestolnice, Chaoyang, prvi je koji je podvrgnut masovnom testiranju od ponedjeljka, dok su građanima koji su stajali u dugačkim redovima zdravstveni radnici u zaštitnoj opremi uzimali bris.

Još 11 kvartova danas je započelo s testiranjima.

Naredba testiranja za Chaoyang izazvala je paničnu kupovinu u nedjelju navečer i građani su stvarali dugačke redove iako su državni mediji pružili uvjeravanja da ima dovoljno robe.

Mještani Pekinga izjavili su za AFP kako strahuju od ponavljanja iznenadnih lockdowna kao u Šangaju, gdje su se ljudi borili da nabave hranu i medicinske potrepštine za stanja drugačija od Covida.

Gradski zdravstveni zvaničnik Xu Hejian izjavio je u ponedjeljak da je širenje virusa u Pekingu “još u okviru obima kontrole".

federalna.ba/Fena

Kina Peking Covid19