Pekić: Socijalni radnici trebaju dobiti status službene osobe
(Izvor: Fena/Skupština KS)

Pekić: Socijalni radnici trebaju dobiti status službene osobe

Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH Jelena Pekić uputila je inicijativu za izmjenu i dopunu člana 2. stav (3) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine s ciljem osiguranja objektivnih uslova za zaštitu uposlenika u ustanovama socijalne zaštite.  

Inicijativa je upućena prema Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike te Federalnom ministarstvu pravde, a cilj je izmjena zakona radi zaštite osoba zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite koje obavljaju ključne zadatke u dječijoj i porodičnoj zaštiti, kao i poslove posredovanja, starateljstva i brige o osjetljivim grupama društva.

Trenutni zakonski okvir ne pruža adekvatnu zaštitu ovim uposlenicima, koji često postaju mete napada, uvreda i fizičkih prijetnji tokom obavljanja svojih dužnosti, iako obavljaju poslove od vitalnog značaja za zajednicu, stoga je neophodno proširiti definiciju službene osobe kako bi se obuhvatile osobe zaposlene u ustanovama socijalne zaštite.

Predložene izmjene člana 2, stav (3), Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine usmjerene su ka širenju definicije službene osobe na zaposlene u ustanovama socijalne zaštite, uzimajući u obzir njihov značaj i specifičnosti poslova koje obavljaju, te ove izmjene ne samo da će osigurati veći nivo zaštite za uposlenike, već će također unaprijediti mogućnost kvalitetnog pružanja usluga u zaštiti djece i odraslih osoba, poručila je Pekić.

Ova inicijativa rezultat je saradnje s Savezom socijalnih radnika Federacije BiH kao podrška istoimenoj inicijativi koju su uputili prošle godine prema resornom ministarstvu, a uz konsultacije sa ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice u Vladi KS Endom Pavić Pečenković.

Ministrica Pavić Pečenković je dala punu podršku datim izmjenama zakona na bazi 20-godišnjeg rada u Centru za socijalni rad u Kantonu Sarajevo na svim poslovima socijalne, porodične i dječije zaštite i sedam godina kao šefica Službe socijalne zaštite općine Centar, navodi se u saopćenju koje je uputila Jelena Pekić, koja je i dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo. 

federalna.ba/Fena

Skupština KS
Arijana Memić Skupština KS Admir Katica NiP
0 08.04.2024 17:09
Skupština KS sigurnosna situacija nastavak
0 04.04.2024 08:15
Skupština KS Admir Katica Sigurnost
0 29.03.2024 12:43
Skupština KS sigurnosna situacija
0 29.03.2024 08:08
Abdulah Sidran Vlada KS Skupština KS
0 24.03.2024 10:36