Pejanović: Svi "Radovani" će završiti kao Radovan, a podjela neće biti
(Izvor: Arhiva)

Pejanović: Svi "Radovani" će završiti kao Radovan, a podjela neće biti

Akademik Mirko Pejanović kazao je u Otvorenom studiju na Federalnom radiju kako unutar EU postoje lobiranja za prekrajanje granica te da Janša nije sam već da ima mnogo pojedinaca koji u ime određenih politika prenose ovdašnje zahtjeve u zvanične evropske krugove.

„Postoje lobiranja, ali to nisu samo lobiranja koja poznaje moderni svijet, ovdje su posrijedi političke nakane, politički projekti da se preko određenih stranaka poput naprimjer HDZ-a BiH koji traže također prekrajanje te u tom smislu i preko Hrvatske koja podržava rad HDZ-a BiH to prenesi u određene krugove da ne kažem insititucije EU, da se unutar njih pokrenu rasprave. Ja ne mogu tvrditi, ali ovih dana povodom ovog što je Janša uradio, sumnja se da i Hrvatska ima neki papir za koji se čeka da bude tretiran u Evropskom parlamentu i koji bi trebao da odgovara zahtjevima HDZ-a BiH“- kazao je Pejanović.

Smatram da ima dovoljno snaga unutar institucija EU koji neće dozvoliti da parcijalni stranački interesi postanu opći interesi.

„Ovaj papir Janšin je već prošao mnoge diskusije, one se ućutao, ali on naravno nije sam u tome. I on i svi ti pripadaju onim ljudima koji su zajedno sa svojim strankama jedna otvorena ili prikrivena desnica koja počiva na tome da dijeli narode i protore i da zavađa. Da jednim narodima daje prednost, a drugima oduzima prava i ovim je Janša samo pokazao da je on dio tih snaga koje nažalost postoje i u nekim evropskim zemljama, državama EU.“

Može se pretpostaviti da je Janša u savezu sa snagama iste vrste i ambicije i u Albaniji i u Makedoniji i u Srbiji i u BiH, a te snage u BiH su SNSD i Milorad Dodik koji nam deset godine mašu referendumom i ovo im je sad dobrodošlo da potenciraju priču o mirnom razdruživanju. BiH nije prihvatljiv niti jedan scenarij- ni mirni razlaz, a pogotovo rat i krvoproliće. Pejanović je kazao kako jezik sile ne može proći više.

„Ako se neko u Republici Srpskoj pa i u BiH nada da može mirnim putem ostvariti politiku Radovana Karadžića onda neka bude spreman da završi kao Radovan Karadžić. Nema od te politike ništa, ona je poražena. Ne može proći ni mirnom disolucijom ni ratom.“

Ne treba se bojati zbog non papera, BiH ima međunarodnu podršku za svoj suverenitet i integritet i podršku za integraciju u EU-kazao je akademik Pejanović.

„Ja ne želim ni da govorimo o scenariju da se EU prije naše integracije raspadne, ona sigurno ima snage da se iznese sa mogućom unutrašnjom redefinicijom.“

Dodik je i bez Janšinog i drugih non papera stvorio atmosferu podjele u BiH iako narod živi zajedno. Ne postoji problem odnosa između ljudi- kazao je Pejanović.

„Naš put ka EU je stao nakon 2009. kad je dozvoljeno da u javni prostor prođe nacionalna retorika. Tu posebno mislim na Dodika. BiH se mora drugačije tretirati od institucija EU u pogledu pružanja pomoći ka integraciji, jer BiH je specifična.“

Pejanović je kazao kako bi Vladi Slovenije trebalo osporiti kredibilitet da predsjedava Vijećem EU, jer su se kompromitirali non paperom- zaključio je akademik Pejanović.

federalna.ba/Jasenka Tica Isović

 

Mirko Pejanović Otvoreni studio Jasenka Tica Isović
Vojin Mijatović Federalni radio Jasenka Tica Isović
0 15.07.2021 10:57
Otvoreni studio Vojin Mijatović Jasenka Tica-Isović
0 15.07.2021 09:03
Otvoreni studio Ivana Marić
0 08.07.2021 11:20
Otvoreni studio Jasenka Tica-Isović
0 08.07.2021 11:13
NATO institucije BiH RS Otvoreni studio
0 24.06.2021 11:55
Otvoreni studio Jasenka Tica Isović
0 17.06.2021 11:22