Pehar: Mostar jedini u BiH ispunjava uslove ultra hladnog lanca

O prvim vakcinama protiv korona virusa u našoj zemlji, ko će ih dobiti i zašto, u Federaciji danas razgovarali smo sa Davorom Peharom, direktorom Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

On kaže da se tačan termin dolaska cjepiva u BiH još uvijek ne zna, okvirno je to kraj ovog i početak narednog mjeseca. 

"Radi se o cjepivu Pfizer. Ne možemo procijeniti ni konačne količine koje će doći, al one će u ovoj prvoj tranši biti možda negdje između pet i deset tisuća cjepiva. To  su doze koje će doći iz COVAX mehanizma. Drugi mehanizam iz kojeg očekujemo dolazak cjepiva je mehanizam EU. Pored Pfizera još dva cjepiva imaju dozvolu za korištenje a to je Modernino cjepivo."

Plan vakcinacije sutra na sjednici Vlade FBiH

Federalno ministarstvo zdravstva je napravilo Plan vakcinacije koji će se sutra naći na Vladi Federacije BiH. Prema Planu vakcinacije, vakcine će biti distribuisane svim kantonima na principu jednakosti i solidranosti, a u FBiH je plan da postoje četiri distributivna centra - Sarajevo, Mostar, Tuzla...

Prve doze će stići u Mostar, a planirana su četiri regionalna središta za distribuciju. 

"U Mostaru smo, zahvaljujući velikoj pomoći menadžemnta Sveučilišne kliničke bolnice, instalirali aparat koji može držati uvjete ultra hladnog lanca i to je jedini razlog što će one doći u Mostar."

Do kraja mjeseca bi, uz pomoć UNICEF-a, u Sarajevo trebao doći još jedan aparat, a u februaru će ih dobiti i Tuzla i BIhać.

Prve vakcine će dobiti ugrožene kategorije, a Pehar navodi da je i to regulirano planom za provođenje cijepljenja protiv kovida.

"Kada je Zavod radio taj plan bili smo svjesni da nećemo moći dobiti sve tražene količine u jednom mahu, nego smo ograničeni činjenicom da će ono dolaziti u tranšama različite veličine. Napravljena je prioritizacija populacije. Prvi će cjepivo dobiti zdravstveni radnici, prvenstveno oni koji rade pod najvećim rizikom za obolijevanje, zatim štićenici socijalih ustanova za starije osobe i uposlenici tih ustanova."

federalna.ba

Davor Pehar koronavirus vakcina Federacija danas
Švedska koronavirus
0 27.01.2021 22:52
Velika Britanija koronavirus
0 27.01.2021 20:18
SZO WHO koronavirus
0 27.01.2021 19:43
Federacija danas
0 27.01.2021 19:19
Crna Gora koronavirus
0 27.01.2021 19:17