Patrijarh Porfirije u Mostaru

Patrijarh Porfirije u Mostaru

Srpski patrijarh Porfirije danas stiže u dvodnevni posjet Mostaru i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, povodom 150 godina od posvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Tom prigodom služit će liturgiju u ovom pravoslavnom hramu i prisustvovati donatorskom ručku za njegovu obnovu i završetak.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić ranije je izjavio kako će dolazak patrijarha Porfirija imati veliki značaj za duhovnu obnovu naroda koji živi na ovom području, pogotovo ako se uzme u obzir da je posljednji put neki od poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijaraha služio liturgiju u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru 1933. godine, točno prije 90 godina.

Kako je najavljeno, patrijarh Porfirije doći će na Zračnu luku Mostar danas u 12 sati, nakon čega će obići Manastir Žitomislić.

Posjet srpskog patrijarha nastavak je neprekinute tradicije posjeta srpskih patrijaraha manastiru Žitomisliću, kazali su iz Fondacije "Muzej Žitomislić" te podsjetili na posjet patrijarha Germana 1967. godine, patrijarha Pavla 1992. (u povodu sahrane Žitomislićkih Mučenika) i 2005. godine, te patrijarha Irineja 2015. godine.

Srpski patrijarh obići će i manastir u Prebilovcima, Stari grad i Kujundžiluk, a prijem u Gradskoj vijećnici predviđen je u 18 sati.

Nadalje, u nedjelju u 9 sati bit će služena liturgija u Sabornom hramu u Mostaru, nakon čega će biti organiziran donatorski ručak za obnovu i završetak Saborne crkve koji je predviđen između 12 i 13 sati u hotelu Mepas.

Inače, Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna od najvećih crkava na Balkanu do kraja 19. stoljeća. Sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola Grada na Neretvi, a do temelja je porušena tijekom ratnih zbivanja 1992. godine. Njezina obnova počela je 2010. godine.

federalna.ba/Fena

patrijarh Porfirije Mostar