videoprilog Dejana Kožula (Dnevnik 2) (Izvor: EPA/ANDREJ CUKIC)

Patrijarh Irinej umro od posljedica zaraze koronavirusom

Jutros u 7:07 sati u Vojnoj COVID bolnici "Karaburma“ u Beogradu preminuo je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh srpski Irinej (Gavrilović).

Kako je navedeno iz Srpske pravoslavne crkve, o svim drugim detaljima u vezi sa sahranom patrijarha javnost će biti uskoro obaviještena. 

Patrijarh Irinej se od 4. novembra nalazio na liječenju u bolnici u Beogradu od koronavirusa, a bio je priključen i na respirator.

Rođen je 27. augusta 1930. godine od roditelja Zdravka i Milijane Gavrilović u selu Vidove kod Čačka.

Na krštenju je dobio ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a posle Gimnazije u Čačku i Bogosloviju u Prizrenu. Diplomira na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.  Po završetku vojne službe postavljen je za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Prije stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici od patrijarha srpskog Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Kalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Atinu.

Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mjesto rektora slavne Bogoslovije.

Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog.

Za episkopa niškog izabran je 1975. godine. Na Svetom Arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve 22. januara 2010. godine izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog. 

Saučešća povodom smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha Irineja uputili su danas i predsjednica Vlade Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, javlja Anadolu Agency (AA).

Liturgija preminulom poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Irineju biće služena u nedjelju, 22. novembra, u Hramu Svetog Save u Beogradu (Srbija), zatim će biti opelo, a tijelo će biti sahranjeno u kripti Hrama, saopštila je danas Srpska pravoslavna crkva (SPC), prenosi Anadolu Agency (AA).

Na sjednici Sinoda SPC, odlučeno je da će tijelo biti izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete Liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra, a poslije toga preneto u Hram Svetog Save na Vračaru, gdje će vjernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom.

"Sveta zaupokojena Liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra, u Hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u 9 časova. U nastavku svete Liturgije biće služeno opelo, a tijelo Patrijarhovo biće sahranjeno u kripti Hrama Svetog Save", navedeno je u saopštenju.

Takođe, donesena je odluka da patrijaraške dužnosti preuzima Sveti Arhijerejski Sinod u skladu sa članom 62 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve, a da Svetom Sinodu do izbora novog patrijaha srpskog predsjedava Mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti Arhijerejski Sinod je izabrao Njegovo Preosveštenstvo Episkopa šumadijskog g. Jovana u skladu sa članom 70 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve.

U Srbiji je zbog smrti patrijarha Irineja, koji je preminuo jutros od posljedica koronavirusa, proglašena trodnevna žalost od danas, do nedjelje, 22. novembra. Zastave su spuštene na pola koplja kao izraz žalosti, a upućeni su i brojni telegrami saučešća, kako u Srbiji, tako i u regionu, a telegram je uputio i predsjednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin.

federalna.ba/AA

Estonija Covid19 koronavirus EU Juri Ratas
0 04.12.2020 21:19