videoprilog Samre Tufek (Federacija danas)

Sedam dana od vandalizma u Mostaru, policija još traga za počiniocima

Prošlo je sedam dana od devastacije Partizanskog spomen-groblja a još ništa nije učinjeno da bi ono bilo zaštićeno. Kameni cvjetovi i dalje leže razbacani, a policija kaže da još nema uhapšenih. Podsjetimo, ovaj nacionalni spomenik prve kategorije često je meta vandala, a policija nikada u javnost nije izašla sa informacijama o počiniocima. 

Partizansko spomen-groblje prema mnogima jedan je od najljepših arhitektonskih projekata na području Balkana, podsjetnik je na surovost Drugog svjetskog rata te prerano prekinutu mladost. Prije sedam dana, ovo mjesto je potpuno uništeno, svih 700 nadgrobnih spomenika, a iz policije kažu kako još ne znaju ni motiv, ni počinitelje.

"Grupa, možemo reći huligana ili vandala, sada ne znam koliko je počinitelja i osumnjičenih pričinilo vandalizam na Partizanskom groblju. Policijski službenici Policijske uprave Mostar su uradili očevid, poduzeli sve mjere koje propisuje zakon prilikom rada očevida. Sada je u fazi kriminalistička istraga. Radi konspirativnosti kriminalističke istrage ne bih iznosio neke detalje", kazao je portparol MUP-a HNK-a Ljudevit Marić.

Dok policija počinioce naziva vandalima, antifašisti traže da se stvari konačno krenu nazivati pravim imenom.

"Stid me je, prije svega, institucija koje su sve ovo, nažalost, omogućile. Od Gradske uprave koja ništa nije učinila da se popravi stanje do kantonalnih organa, policije prvo, koja ne otkriva počinioce, Tužilaštva koje ne procesuira i Suda koji ne donosi nikakve odluke", naglašava Milan Račić, antifašista i nagrađeni pisac.

Iz Vlade Federacije obećali su određena sredstva za obnovu Partizanskog spomen-groblja koje je prije sedam dana doživjelo razornu devastaciju. Iz Grada su kazali da će barem riješiti problem nekontrolisanog parkiranja ovdje, ali kao što vidimo postavljeni su kameni blokovi, ali i dalje vidimo automobila koji se nalaze ovdje na ovom nacionalnom spomeniku.

Umjesto institucija u BiH, pomoć pri obnovi Partizanskog groblja nudili su državnici iz regije.

"Također nam se javio i gradonačelnik opštine grada Podgorice Ivan Vuković, koji je ponudio 'sve što poželite'. Ako mi ne možemo organizovati sastanak s gradonačelnikom, prije ćemo vjerovatno s Milom Đukanovićem, predsjednikom Crne Gore", dodaje Račić.

Dok se nivoi vlasti dogovore oko nadležnosti za Partizansko spomen-groblje, ono će i dalje služiti kao najbolji pokazatelj koliko u BiH brinemo o kulturno-historijskim spomenicima i na koncu o mrtvima.

federalna.ba

Partizansko groblje Mostar
Patrizansko spomen groblje Mostar Mostar
0 05.08.2022 19:14
Mostar Mostar – Prostori koji pokreću anketa
0 05.08.2022 12:39
Mostar izgradnja finansiranje
0 04.08.2022 15:41
Odbrana BiH - Igman 2022 Mostar
0 03.08.2022 19:53