Parlamentarci iz UK-a posjetili Memorijalni centar Srebrenica

Predvođeni parlamentarkom Aliciom Kearns, danas su međustranački parlamentarci iz Ujedinjenog Kraljevstva Fleur Anderson, Tony Lloyd, Alyn Smith, Karen Bradley, Martin Vickers, Dave Doogan i Bob Stewart posjetili Memorijalni centar Srebrenica.

S njima u posjeti bio je i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Mathew Field.

"Nakon kraćeg sastanka s direktorom službe Memorijalnog centra Srebrenica Emirom Suljagićem, obišli su stalne postavke Centra uključujući izložbe "Koracima onih koji ni(su) prešli" i videoizložbu "Srebrenica: Naša priča" nakon čega su vidjeli i lokaciju u bivšoj fabrici akumulatora na kojoj su još uvijek vidljivi konopci pomoću kojih su neke od izbjeglica pokušale počiniti samoubistvo u danima između 11. i 13. jula 1995. godine, koliko su boravili u tom prostoru", saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Nakon obilaska sadržaja Memorijalnog centra razgovarali su s mladim uposlenicima i volonterima Centra.

O već završenim, ali i trenutnim projektima na kojima rade razgovarali su s mladim dizajnerima, IT stručnjacima, indekserima Misalom Muharemović, Neinom Mustafićem i Mevlijom Bećirović, koji rade na projektima usmene historije i razvoja aplikacija relevantnih za ovu instituciju, ali i volonterima koji su u Memorijalni centar došli iz Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva Dennisom Miskićem i Georgiom Konstandiem.

Parlamentarci su kroz razgovor ukazali na važnost misije Memorijalniog centra i njegovog postojanja, ali i poslova koje ovi mladi ljudi obavljaju u samom Centru.

federalna.ba/AA

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari parlamentarci Velika Britanija