Odobreno kreditno zaduženje za unapređenje javnog prijevoza u Sarajevu
(Izvor: FENA/Hazim Aljović)

Odobreno kreditno zaduženje za unapređenje javnog prijevoza u Sarajevu

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je zaduženje od 25 miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj radi realizacije projekta izgradnje tramvajske pruge u Sarajevu na realiciji Ilidža - Hrasnica.

Ranije je ovo zaduženje odobrio Predstavnički dom, a danas potvrdio i Dom naroda odlukom donesenom na sjednici u Sarajevu.

Prema njihovim odlukama, novac će biti upotrijebljen za proširenje dvosmjerne tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, izgradnju novog kružnog toka na Ilidži, gdje će pruga prema Hrasnici biti priključena na postojeću prugu, izgradnju polukružnog skretanja u Hrasnici te uspostavu približno dvadeset novih tramvajskih stanica.

Ranijom odlukom Predstavničkog doma, a danas i Doma naroda, Parlament Federacije je u ovom slučaju odobrio zaduženje po ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj. Daljnim slijedom će Federacija BiH prenijeti novac od zajma na Kanton Sarajevo kao krajnjeg korisnika i dužnika.

U periodu implementacije projekta, u federalnom budžetu nije potrebno osiguravati novac za dodatno sufinansiranje, navedeno je.

Osim ovog zaduženja, Dom naroda je danas, kao i ranije Predstavnički dom, odobrio još jedno čiji krajnji cilj je unapređenje javnog prijevoza u Sarajevu.

Riječ je o projektu “Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility” a odobreno zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj tu iznosi 17 miliona eura.

Novac od zajma Federacija BiH će također prenijeti na Kanton Sarajevo kao krajnjeg korisnika i kreditnog dužnika.

Projektom su predviđene nabavka i instalacija adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem, uključujući izgradnju centra za upravljanje, kao i za nabavku do pet novih tramvaja radi bolje učinkovitosti javnog prijevoza u Sarajevu.

Predviđeni rok otplate kredita ovog kredita je 15 godina, s trogodišnjim grace periodom.

Za odobrenje navedenihih kreditnih zaduženja potrebne su bile odluke oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Dom naroda Federalnog parlamenta odobrio je na sjednici davanje saglasnosti Privrednom društvu Imres d.o.o Livno za izgradnju vjetroelektrane “Široka Draga” na području Livna i Tomislavgrada, kao i Privrednom društvu “Vjetroelektrane” Glamoč za izgradnju vjetroelektrane “Dževa” na području te općine.

Odobreno je i davanje saglasnosti Privrednom društvu Winter Wind d.o.o. Tomislavgrad za izgradnju vjetroelektrane “Tušnica”.

Svaku od ovih odluka prihvatio je ranije i Predstavnički dom Federalnog parlamenta bez čega ne bi mogle stupiti na snagu.

Predstavnički dom je prilikom njegovog odlučivanja 15. marta naveo i da uskoro treba razmotri propise koji bi pojednostavili potencijalnim investitorima ishodovanje dozvola za realizaciju korisnih projekata u oblasti ‘zelene energije’. Trenutno je procedura veoma složena, pa nekome ko želi investirati u izgradnju vjetroparka, primjerice, potrebno je pribavljanje 36 različitih saglasnosti i dozvola, rečeno je.

Dom naroda je nakon današnjih odluka o navedenim vjetroelektranama, donio i narednu, sasvim drugačije materije, zadužujući vlastito radno tijelo, Odbor za ekonomsko-razvojnu politiku, finansije i budžet, da u saradnji s Vladom Federacije BiH pokrene aktivnosti za rješavanje statusnog, materijalnog i finansijskog problema u funkcioniranju Agencije za privatizaciju Federacije BiH.

Nakon toga je ova prva redovna sjednica u postizbornom mandatu Doma okončana. Datum naredne će biti poznat naknadno.

federalna.ba/Fena

Parlament FBiH zaduženje izgradnja tramvajske pruge
Dom naroda Parlament FBiH Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata FBiH
0 31.07.2023 22:37
set energetskih zakona Dom naroda Parlament FBiH
0 31.07.2023 18:31
Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata FBiH
0 25.07.2023 20:06
Parlament FBiH Zastupnički dom Predstavnički dom Federalni radio
0 25.07.2023 17:47
Parlament FBiH Vlada FBiH Fond solidarnosti
0 24.07.2023 12:18