Parada ponosa po treći put održana u Skoplju
(Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Parada ponosa po treći put održana u Skoplju

Veliki broj ljudi učestvuje večeras na Paradi ponosa u Skoplju (Skopje Pride), koja se održava pod motom "Izađi za ljubav, dostojanstvo, jednakost i pravdu". Prema novinarskim procjenama na protestnom maršu centralnim skopskom ulicama bilo je nekoliko hiljada učesnika, a Paradu ponosa su podržale brojne javne ličnosti, aktivisti i političari.

Kolonu je "predvodila" višemetarska zastava u duginim bojama, a učesnici su nosili male zastave i kišobrane u duginim bojama, kao i i transparentne sa porukama jednakosti i tolerancije kao što su "Samo se krhki ego boji jednakosti", "Ponos, a ne predrasude", "Volimo našeg gej sina".

Protest je počeo u parku "Žena borac", preko puta skupštine Sjeverne Makedonije, a završio na stadionu armije Sjeverne Makedonije, udaljenom oko tri kilometra, gdje je organizovan zabavni program na kojem nastupa i ovogodišnja makedonske predstavnica na Euroviziji Andrea Koevska.

Pripadnici LGTB zajednice su zatražili da se poštuju njihova prava i razlike i da ne bude diskriminacije po bilo kom osnovu, a poslata je i poruka ljubavi i razumijevanja za građane Osla, gdje danas nije održana Parada ponosa zbog terorističkog napada  u noćnom klubu u kojem su dvije osobe ubijene, a oko 20 povrijeđeno.

Na skopskoj paradi ponosa, koju je organizovala Nacionalna mreža protiv homofobije i transfobije (facebook.com/SkopjePride), učestovali su i potpredsjednik vlade Sjeverne Makedonije za eurointegracije Bojan Maričić, ministarka rada Jovana Trenčevska i ambasadorka SAD-a Kate Marie Burns.

Održavanje treće po redu Parade ponosa u Skoplju ranije danas su podržali predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarvski i premijer Dimitar Kovačevski, koji je ocijenio da je to "jedan od značajnih demokratskih događaja" u njegovoj zemlji.

federalna.ba/Beta

parada ponosa Povorka ponosa LGBTIQ LGBT Skoplje Sjeverna Makedonija
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Sjeverna Makedonija
0 15.08.2022 16:03
LGBTIQ LGBT parada ponosa Češka Republika Prag
0 13.08.2022 17:27
Sjeverna Makedonija investicije investitori Next e.GO Električni automobili
0 13.08.2022 16:35
kultura EXIT festival Sjeverna Makedonija muzika
0 01.08.2022 12:24
Sjeverna Makedonija Pedro Sanchez
0 31.07.2022 18:46
LGBTIQ LGBT Berlin parada ponosa Njemačka
0 23.07.2022 20:47