Papa stigao u Budimpeštu gdje će služiti misu i razgovarati s Orbanom
(Izvor: EPA-EFE/Zoltan Mathe)

Papa stigao u Budimpeštu gdje će služiti misu i razgovarati s Orbanom

Papa Franjo stigao je jutros u Budimpeštu u kratku posjetu povodom mise koju će služiti na zatvaranju velikog međunarodnog vjerskog kongresa, a prethodno će se sastati s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Sve oči će biti uprte na njegov kratak susret s Orbanom, s kojim bi papa, zagovornik prihvata migranata i tolerancije prema LGBT populaciji, mogao da ima neslaganja.

Papin avion sletio je oko 7.45, prenio je novinar agencije France Press, koji se nalazi u letjelici. Papa treba u 14.45 da napusti Budimpeštu i ode u susjednu Slovačku, gdje će provesti tri dana u državnoj posjeti.

Poglavar Rimokatoličke crkve imaće susret od oko 30 minuta u Muzeju lijepih umjetnosti u Budimpešti s mađarskim premijerom, kojem će prisustvovati i predsjednik Janoš Ader i dva najviša zvaničnika rimske kurije.

Postavlja se pitanje da li će papa Franjo, poznat po svom otvorenom govoru, pokrenuti iza zatvorenih vrata pitanja koja on smatra važnim kao što je pitanje migranata i tolerancija prema LGBT populaciji što mogu biti neprijatne teme za Orbana.

Prihvat izbjeglica iz svih regiona koje kucaju na vrata bogatih zemalja bježeći od ratova ili ekonomske bijede je nešto za šta se argentinski papa stalno zalaže, što nekad nailazi na nerazumijevanja čak i u katoličkim redovima.

Papa je došao u Budimpeštu na poziv Međunarodnog euharističkog kongresa, slijedeći korake Ivana Pavla Drugog, koji je prisustvovao tom događaju 1985. u Najrobiju u Keniji.

Ovo je papino prvo putovanje u inostranstvo od kada je imao operaciju stomaka u julu, i on sam je priznao da je to možda prenaporno za njega u ovom trenutku.

federalna.ba/Beta-AFP

Mađarska papa Franjo papa Viktor Orbán