Papa pozvao vlade da se "ozbiljno" suoče sa demografskom krizom
(Izvor: Mreža mira/arhiva)

Papa pozvao vlade da se "ozbiljno" suoče sa demografskom krizom

Vlade moraju provoditi "ozbiljne i učinkovite" politike u korist demografske slike kako bi se uhvatile u koštac s problemima pada nataliteta i starenja stanovništva, rekao je u petak papa Franjo, pozivajući mlade da imaju povjerenja u budućnost.

Govoreći na konferenciji o rastućoj demografskoj krizi, papa Franjo je rekao da je broj rođenih prvi pokazatelj "nade naroda", a Evropa se sve više pretvara u "stari i umorni" kontinent.

- Hitno su potrebne učinkovite politike, hrabri, konkretni i dugoročni izbori. Postoji potreba za većom predanošću svih vlada kako bi mlade generacije bile u poziciji da ostvare svoje legitimne snove - rekao je Papa, navodi Reuters.

Stopa plodnosti u Evropi je već neko vrijeme oko 1,5 rođene djece po ženi u posljednjem desetljeću. To je iznad najniže razine zabilježene u istočnoj Aziji, ali daleko ispod 2,1 potrebnog za održavanje razine stanovništva.

- Postoji činjenica koju mi je rekao jedan demografski stručnjak. Trenutne investicije koje donose najviše prihoda su tvornice oružja i kontracepcija. Jedno uništava život, drugo sprječava život. Kakvu budućnost imamo? To je ružno - rekao je.

U Italiji je stopa nataliteta pala na rekordno nisku razinu u 2023., što je 15. uzastopni godišnji pad, objavio je u martu nacionalni statistički institut ISTAT. Dosadašnje vlade do sada nisu uspjele preokrenuti trend, uprkos obećanjima.

federalna.ba/Fena

papa Franjo natalitet