Papa Franjo: U kanadskim rezidencijalnim školama jeste vršen genocid

Papa Franjo: U kanadskim rezidencijalnim školama jeste vršen genocid

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo složio se danas da pokušaj eliminacije domorodačke kulture u Kanadi kroz rezidencijalni školski sistem koji vodi crkva predstavlja kulturni genocid.

Obraćajući se novinarima tokom leta iz Kanade, papa Franjo je rekao da tokom posjete toj zemlji nije upotrijebio izraz kulturnog genocida jer mu to nije palo na pamet.

Kanadska komisija za istinu i pomirenje utvrdila je 2015. godine da prisilno uklanjanje domorodačke djece iz njihovih domova i smještaj u škole za njihovo asimiliranje predstavlja “kulturni genocid“.

Oko 150.000 djece od kasnih 1800-ih do 1970-ih bilo je podvrgnuto politici prisilne asimilacije, koja je imala za cilj da postane potpuno kršćanska i kanadska. U školama je bilo rašireno fizičko i seksualno zlostavljanje, a djeca su maltretirana jer su govorila svoj maternji jezik.

“Tačno je da nisam upotrijebio taj izraz jer mi nije pala na pamet, ali opisao sam genocid, zar ne? Izvinio sam se, tražio oprost za ovo djelo, koje je bilo genocid“, rekao je papa Franjo.

Franjo je rekao da je više puta osudio sistem koji je prekinuo porodične veze i pokušao da nametne nova kulturna uvjerenja generacijama autohtonih naroda.

Papa je u ponedjeljak zatražio javno izvinjenje i govorio je o kulturnom uništenju, ali nije upotrijebio izraz kulturnog genocida kao što su se nadali i očekivali preživjeli u crkvenim škola.

“To je tehnička riječ, genocid. Nisam koristio jer mi nije palo na pamet, ali sam to opisao - i istina je da je genocid“, rekao je papa.

federalna.ba/AA

papa Franjo Kanada genocid domorodačka zajednica
Potočari Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Srebrenica genocid kultura sjećanja
0 30.09.2022 19:09
Kanada Portoriko košarka
0 29.09.2022 10:39
papa Franjo Ukrajina Rusija rat
0 29.09.2022 08:53
Kanada koronavirus
0 26.09.2022 18:03