Papa u Kanadi zatražio oprost za zlo načinjeno domorodačkom stanovništvu
(Izvor: Reuters/BBC)

Papa u Kanadi zatražio oprost za zlo načinjeno domorodačkom stanovništvu

Papa Franjo je zatražio danas "oprost za zlo načinjeno" domorodačkom stanovništvu u Kanadi, posebno u školskim internatima za djecu domorodaca pod upravom crkve i izrazio žaljenje što su neki članovi crkve "sarađivali" sa političarima u "kulturnoj destrukciji".

"Jako sam pogođen, molim oprost", rekao je papa pred hiljadama domorodaca u Maskwacisu, u zapadnoj Kanadi.

On je rekao da se radi o "poražavajućoj grešci", i priznao odgovornost crkve u tom sistemu u kome su djeca trpjela "fizičko, verbalno, psihološko i duhovno zlostavljanje".

Papine riječi prevedene na engleski prihvaćene su aplauzom posebno kada je tražio oprost. Papa je zatražio oprost tri puta, tokom vrlo očekivanog obraćanja, izgovorenog na španskom na mjestu bivšeg internata Ermineskin, u prisustvu brojnih u prisustvu brojnih preživjelih i članova domorodačkih zajednica.

"Mjesto gdje se nalazimo sada u meni izaziva uzvik bola, prigušeni uzvik koji me pratio posljednjih mjeseci", rekao je papa pozivajući se na "traume" koje su proživjele generacije domorodaca i na "još otvorene rane".

Više od 150.000 domorodačke djece u Kanadi bilo je prinuđeno da pohađa hrišćanske škole, finansirane od države, od 19. vijeka do 1970. godine. Cilj je bio da se ta djeca izoluju od uticaja njihovih porodica i kulture, odnosno njihova asimilacija.

Istražna komisija nazvala je nasilje nad djecom "kulturnim genocidom", tokom koga je umrlo najmanje 6.000 osoba između kraja 19. vijeka i 1990-ih, i pogodilo je više generacija, a sjećanja su oživjela otkrićem hiljada anonimnih grobova 2021. godine.

"Politika asimilacija je na kraju sistematski marginalizovala autohtone narode.. Vaš jezik i vaša kultura su ocrnjeni i ukinuti", rekao je papa Franjo.

"Podsjećanje na razorna iskustva koja su se odvijala u internatima nas pogađa, izaziva ogorčenje i bol, ali to je potrebno", dodao je on.

Papa se već izvinio i tražio oproštaj u aprilu rekavši da je postiđen i ogorčen zbog svega što su doživjela domorodačka djeca od katoličkih prosvjetnih radnika.

On je insistirao na tome da je potrebno sjećati se. Papa je stigao juče u Kanadu u šestodnevnu posjetu. On je rekao danas da izvinjenja nisu kraj, već samo "prva faza" na putu "izlječenja".

federalna.ba/Beta-AFP

Kanada papa Franjo