Papa citirao Merkel, odnosno Putina
(Izvor: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI)

Papa citirao Merkel, odnosno Putina

Papa Franjo je kritikovao nedavnu uključenost Zapada u događaje u Afganistanu kao pokušaj spoljneg faktora da nametne demokratiju, čime je citirao ruskog lidera Vladimira Putina, a mislio je da je to izjavila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Papa je tokom razgovora za španske medije upitan o novoj političkoj mapi koja se oblikuje u Afganistanu nakon povlačenja SAD i njihovih saveznika nakon 20 godina rata.

Rimokatolički poglavar je izjavio da će odgovor dati citatom njemačkog kancelara, kojeg je opisao kao jednog od navećih poltičkih ličnosti.

"Neophodno je prestati sa neodgovornom politikom nametanja svojih vrijednosti drugima i pokušavati graditi demokratiju u drugim zemljama na osnovu spoljnih modela, a pritom ne uzimati u obzir istorijska, etnička i vjerska pitanja i potpuno ignorisati tradiciju naroda", naglasio je papa.

Međutim, ove riječi je izgovorio ruski predsjednik tokom boravka njemačkog kancelara u Moskvi.

Tokom sastanka održanog 20. augusta, Putin je kritikovao Zapad zbog Afganistana, navodeći da je brzo napredovanje talibana pokazalo uzaludnost njihovih pokušaja da nametnu svoju viziju demokratije.

federalna.ba/Srna

papa Franjo Angela Merkel Vladimir Putin
Angela Merkel
0 19.09.2021 23:03
Rusija Jedinstvena Rusija Vladimir Putin izbori
0 19.09.2021 22:44
Angela Merkel Emmanuel Macron
0 16.09.2021 20:41
Vladimir Putin samoizolacija
0 16.09.2021 12:12