videoprilog Suade Mujdanović (Federacija danas)

Pametne klupe neosunčane, uposlenici gase internet jer 'zrači'

Prije nešto više od sedam godina građani Brčko distrikta dobili su priliku da u užem centru grada besplatno koriste internet - Brčko Free WiFi, a prije godinu dana stigle su i četiri pametne klupe koje su građanima trebale omogućiti besplatno korištenje interneta i bežično punjenje telefona. To se nikada nije desilo, jer pametne klupe od samog početka nikada nisu radile.

Godinama unazad Distrikt Brčko teži ka razvoju tehnologija koje bi unaprijedile kvalitet života u ovoj lokalnoj zajednici. Pokušaji su razni - međutim, stvarna slika pokazuje da je ovaj grad još daleko od 'smart cityja'.

Iz Vlade Distrikta ističu da su se lično uvjerili da pametne klupe u ovoj lokalnoj zajednici nisu u funkciji.

„Te klupe, po meni, možda su postavljene na neadekvatne lokacije, ne mogu biti 24 sata na izvoru Sunčeve energije. I mogu reći da one možda neće ni funkcionisati iz tog razloga“, kaže šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Senad Tufekčić (SBB).

Pored pametnih klupa koje nisu u funkciji, u posljednje vrijeme stiže i niz pritužbi od građana kako nisu zadovoljni besplatnom internetskom uslugom. Građani koje smo anketirali uglavnom se nisu mogli spojiti na internet.

Nadležni priznaju da problem interneta postoji. S obzirom na to da se neke antene vezuju na određene institucije Vlade, pojedini uposlenici isključe internet jer navodno zrači.

„Ljudi isključe. Čak smo neki dan imali intervenciju - morali smo otići i obavijestiti službenika koji radi tu da ne isključuje“, navodi Tufekčić.

Za pametne klupe, koje ne rade i nisu pametne, iz budžeta Distrikta je izdvojeno 40 hiljada maraka, dok se oko 200 maraka mjesečno izdvaja za besplatni internet koji također ne radi.

federalna.ba

Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko pametne klupe internet
šah Šahovski savez Federacije Bosne i Hercegovine Brčko distrikt BiH seminar
0 16.04.2024 10:41
Brčko poljoprivreda podsticaji poticaji poljoprivreda
0 11.04.2024 19:12
Brčko distrikt BiH Brčko
0 07.04.2024 21:43