Palestinski tinejdžer preminuo od rana zadobijenih u sukobu s izraelskim vojnicima

Palestinski tinejdžer preminuo od rana zadobijenih u sukobu s izraelskim vojnicima

Palestinski tinejdžer, ranjen u subotu tokom sukoba s izraelskom vojnicima na okupiranoj Zapadnoj obali je preminuo, objavilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Kako je navedeno, Kamel Abdulah Alavneh (17) je pogođen mecima u stomak i ruku kraj grada Jenina.

Izraelska vojska i palestinski mediji su objavili da je on ranjen u sukobu koji je izbio kada su vojnici postavili kontrolni punkt na ulazu u selo Džaba.

U vojnom saopćenju se navodi da je mladi Palestinac bacio zapaljivu bombu i da su ga vojnici pogodili bojevom municijom.

U proteklim nedjeljama izraelska vojska se često sukobljavala sa Palestincima u Jeninu, gdje je izbjeglički logor koji se smatra uporištem palestinskih oružanih frakcija.

Od kraja marta izraelske bezbjednosne snage skoro svakodnevno ulaze na Zapadnu obalu poslije niza napada Palestinaca i izraelskih Arapa u Izraelu i na Zapadnoj obali u kojima je ubijeno 19 ljudi, uglavnom civila.

Od tada je u izraelskim vojnim operacijama poginulo najmanje 49 Palestinaca i trojica izraelskih Arapa, navodi France Presse.

Među ubijenima su članovi ekstremističkih organizacija, ali su ubijeni i civili, uključujuči novinarku Al Jazeere Shreen Abu Aqleh, koja je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji u Jeninu.

federalna.ba/Beta

Palestina
Palestina Zapadna obala Izrael
0 19.08.2022 19:19
Izrael Palestina napad
0 19.08.2022 12:22
holokaust Izrael Jevreji Palestina Yair Lapid Mahmoud Abbas Olaf Scholz
0 18.08.2022 15:58
Mahmoud Abbas Palestina Izrael holokaust Njemačka
0 17.08.2022 13:45