Palestinski bjegunci iz izraelskog zatvora osuđeni na pet godina
(Izvor: Haaretz)

Palestinski bjegunci iz izraelskog zatvora osuđeni na pet godina

Sud u Izraelu osudio je danas šest palestinskih zatvorenika koji su prošle godine pobjegli iz dobro čuvanog zatvora na pet godina zatvorske kazne.

Poslije bijega iz zatvora na sjeveru Izraela organizovana je velika potjera u tom dijelu zemlje i na okupiranoj Zapadnoj obali za bjeguncima, članovima palestinskih ekstremističkih organizacija i oni su uhvaćeni nekoliko dana kasnije.

Smjelo bjekstvo izazvalo je oštre kritike na račun izraelske zatvorske službe i vlada je pokrenula istragu.

Palestinski zatvorenici su pobjegli kroz tunel koji su mjesecima kopali neprimjećeno na podu njihove zajedničke ćelije i uspeli su da prođu neopaženo pored zaspalog čuvara pošto su izašli kroz otvor van zatvora.

Sudija je rekao da je uzeo u obzir činjenicu da je zbog bijega iz zatvora zemlja bila danima paralisana i cijenu ponovnog hapšenja zatvorenika, te štetu nanijetu javnoj bezbjednosti s obzirom da su pobjegli zatvorenici osuđeni na doživotnu kaznu i teške zločine.

U petogodišnju kaznu uračunaće se vrijeme koje su zatvorenici već proveli u zatvoru, a još pet zatvorenika je osuđeno na po četiri godine jer su im pomagali u bjekstvu. Izraelske vlasti šestoricu bjegunaca smatraju teroristima.

Pet ih je iz ekstremističkog Islamskog džihada, uključujući četvoricu koji služe doživotnu kaznu.

Šesti Zakarija Zubeidi je član sekularnog Fataha, organizacije palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Zubeidi je bio vođa ekstremista tokom drugog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije početkom 2000-tih godina.

Palestinci zatvorenike u izraelskom zatvorima smatraju herojima koji se bore za palestinske ciljeve i mnogi su na društvenim mrežama slavili bijeg nezabilježen u Izraelu tokom više decenija i demonstrirali u znak podrške zatvorenicima.

federalna.ba/Beta

bijeg iz zatvora bijeg zatvor Palestina Izrael