Palestinska umjetnica inkarnirala Isusa Hrista u inkubatoru da bi odala počast bebama ubijenim u Gazi

Palestinska umjetnica Rana Bishara inkarnirala je Isusa Hrista u inkubatoru u gradu Betlehemu na Zapadnoj obali kako bi odala počast palestinskim bebama ubijenim u Gazi u inkubatorima zbog smrtonosnih izraelskih napada.

Umjetničko djelo, izloženo na Trgu jaslica u blizini crkve Rođenja Hristovog, kreirala je Rana Bishara, prikazujući Dijete Isusa kako leži u inkubatoru na palestinskom šalu.

"Došla sam u Betlehem da postavim ovu skulpturu ispred crkve Rođenja, Hristovog rodnog mjesta. Na Hristovo rođenje Rimljani su ubili hiljade djece, a na Božić nakon 2023 godine ubijaju se palestinska djeca u Gazi", rekla je ona.

Palestinska umjetnica je naglasila:

"Došla sam u Betlehem zbog mira, kažem zaustavite rat, Hrista ubijaju izraelske bombe koje ubijaju ljude i djecu u Gazi."

Prethodno su proslave Badnje večeri u Betlehemu otkazane zbog razornog rata Izraela u Gazi.

Božić se svake godine obilježava 25. decembra u zapadnim, a 7. januara u istočnim crkvama.

Hrišćani u Pojasu Gaze prisustvovali su ponoćnoj misi u ponedjeljak, dok je posebna vjerska služba održana u ponoć na Badnje veče u nedjelju u crkvi Svete porodice u centru Gaze.

Međutim, ovogodišnji Božić obilježen je intenzivnim izraelskim bombardovanjem, pa je ta noć bila jedna od najnasilnijih noći tokom izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra, a u napadima je ubijeno najmanje 20.674 Palestinaca, uglavnom žena i djece, i povrijeđeno više od 54.536.

Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Izraelski napadi su ostavili Gazu u ruševinama, pri čemu je polovina stambenih objekata oštećena ili uništena, a oko 2 miliona ljudi raseljeno je unutar gusto naseljene enklave zbog napada i nestašice hrane i vode.

federalna.ba/AA
bebe Umjetnica Gaza