Palestinci demonstracijama obilježili 'Nakbu', 74. godišnjicu stvaranja Izraela
(Izvor: EPA-EFE/ABED AL HASHLAMOUN)

Palestinci demonstracijama obilježili 'Nakbu', 74. godišnjicu stvaranja Izraela

Palestinci su danas demonstracijama širom okupirane Zapadne obale, anektiranog istočnog Jerusalima i u Izraelu obilježili "Nakbu" (u prevodu sa arapskog katastrofu), 74. godišnjicu osnivanja jevrejske države.

Demonstracije su održane ove godine u vrijeme napetosti zbog ubistva novinarke Al Jazzere Shireen Abu Akleh u izraelskoj vojnoj raciji u Jeninu na Zapadnoj obali 11. maja i napada izraelske policije na ožalošćene tokom njene sahrane u subotu u Jerusalimu, prenio je France presse.

Danas je od rana zadobijenih u tim sukobima u Jeninu preminuo palestinski ekstremista Daud al Zubeidi, saopšteno je u izraelskoj bolnici u kojoj je liječen.

On je brat Zakarije Zubeidija, palestinskog ekstremiste u izraelskom zatvoru koji je bio jedan od najtraženijih bjegunaca kada je prošle godine pobjegao iz dobro čuvanog zatvora.

Izraelska policija je najavila da će istražiti haos nastao za vrijeme sahrane palestinske novinarke, državljanke SAD-a, pošto su snimci na kojima se vidi kako se nosioci kovčega trude da ga ne ispuste dok ih policajci tuku palicama i otimaju palestinske zastave.

Ti snimci su izazvali osudu SAD-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Al Jazzera je danas posthumno emitovala emisiju Abu Nakleh o Nakbi kojom se označava proglašenje nezavisnosti Izraela 1948 godine. Poslije toga je izbio rat i stotine hiljada Palestinaca je pobjeglo ili je istjerano iz svojih domova.

Poznata novinarka je ubijena iako je nosila šljem i zaštitni prsluk s natpisom "PRESS".

Premijer Izraela Naftali Benett je odmah rekao da postoji mogućnost da su Abu Akleh ubili naoružani Palestinci, a danas je izjavio da stoji uz vojnike koji su bili u Dženinu.

Palestinci, uključujući kolege novinare, tvrde da je ubijena izraelskom vatrom.

"Država Izrael ne ograničava borbu protiv terorizma. Nastavićemo sve neophodne akcije da garantujemo sigurnost izraelskih građana", rekao je Benett na sjednici vlade, prenio je AP.

Izraelska vojska upada u Jenin i druge dijelove Zapadne obale već nedjeljama poslije niza palestinskih napada na Izraelce u kojima je ubijeno gotovo 20 ljudi.

Više od 30 Palestinaca poginulo je u izraelskim racijama, većinom oni koji su bili umiješani u napade ili su se sukobili sa vojnicima.

Ubijena je, međutim, i jedna nenaoružana žena i dva slučajna prolaznika.

federalna.ba/Beta

žrtve Palestina Izrael Nakba Shireen Abu Akleh Jenin Naftali Benett