Palestinac ubijen u izraelskoj raciji na Zapadnoj obali
(Izvor: Arhiv)

Palestinac ubijen u izraelskoj raciji na Zapadnoj obali

Jedan Palestinac ubijen je danas izraelskom vatrom tokom vojne operacije na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja. Kako je navedeno Abdul Rahim Fajez (36) je ubijen "metkom okupatora" ispaljenim u glavu, u Akabi na sjeveroistoku Zapadne obale. Fotoreporter France pressa je vidio crni dim kako se diže iz jedne zgrade tokom racije.

Poslije odlaska izraelskih snaga palestinski stanovnici su pohrlili u kuću koja je bila na meti vojnika. Zidovi i tavanice u njoj su bili izrešetani projektilima, a na prednjem zidu probušena rupa od nekoliko desetina centimetara i iznutra su srušeni pregradni zidovi.

Izraelska vojska nije odgovorila na molbu France pressa da komentariše raciju. U proteklih nekoliko dana pojačano je nasilje u izraelsko-palestinskom sukobu.

Jučer je jedan Palestinac ubio jednog vojnika i ranio još šestoro ljudi kada je kamionom naletio na njih kraj kontrolnog punkta između Izraela i Zapadne obale, prije nego što je ubijen. Dan ranije je ubijen jedan 14-godišnju Palestinac nakon što je ubo nožem jednog civila na stanici u Jerusalemu.

Od početka ove godine u nasilju povezanom sa izraelsko-palestinskim sukobom ubijeno je najmanje 225 Palestinaca, po podacima kojima raspolaže AFP. U isto vrijeme u palestinskim napadima na Izraelce ubijeno je 32 ljudi, uključujuči strance.

Na palestinskoj strani ubijeni su borci i civili, a na izraelskoj uglavnom civili i tri pripadnika arapske manjine.

federalna.ba/Beta

Palestina Izrael sukobi