Palestinac ubijen u izraelskoj raciji na Zapadnoj obali
(Izvor: EPA-EFE/ALAA BADARNEH)

Palestinac ubijen u izraelskoj raciji na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici su danas ubili 21-godišnjeg Palestinca tokom vojne racije na okupiranoj Zapdnoj obali, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici. Vojska je navela da su vojnici uništili skladište oružja u izbjegličkom logoru Nur Shams na sjeveru Zapadne obale i da su se tokom vojne operacije našli na udaru naoružanih ljudi i uzvratili vatru.

Palestinski ministarstvo zdravlja je saopštilo da je Palestinac preminuo od rana zadobijenih metkom ispaljenim u glavu. Ni jedna palestinska ekstremistička organizacija nije odmah potvrdila da je ubijeni bio njen član.

To je najnoviji incident u nasilju koje traje već više od godinu dana, a od početka 2023. dostiglo je nivo nezabilježen u posljednje dvije decenije. Izraelske vojne racije su učestale od proljeća prošle godine poslije niza palestinskih napada na Izraelce, koji su ponovo pojačani u proteklim sedmicama. Na video snimku današnje racije, koji je objavila vojska, vidi se veliki požar u stambenoj zgradi.

Drugi amaterski video, čija autentičnost nije potvrđena, pokazuje eksploziju ispod vojnog buldožera. Palestinski napadi protiv Izraelaca pojačani u vrijeme učestalih hapšenja na Zapadnoj obali.

Od početka ove godine u palestinskim napadima na Izraelce ubijeno je više od 30 ljudi, uključujući strance. U isto vrijeme ubijeno je više od 180 Palestinaca, a skoro polovina ih je bila povezana s ekstremističkim organizacijama, po podacima AP-a.

Izraelske racije su povećale napetost u regionu i podstakle najveće sukobe između Izraela i Palestianca na Zapadnoj obali od posljednje intifade, palestinskog ustanka protiv izraelske okupacije.

Izrael tvrdi da su većina ubijenih Palestinaca bili ekstemisti, ali su poginuli i mladići koji su bacali kamenice i slučajni prolaznici.

Takođe se navodi da racije imaju za cilj da unište mreže ekstremista i spriječe buduće napade, a Palestinci kažu da se tako podrivaju njihve bezbjednosne snage, inspiriše ekstremizam i učvršćuje izraelska kontrola nad teritorojom na kojoj oni žele da osnuju svoju nezavisu državu.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967, zajedno s istočnim Jerusalemom i pojasom Gaze.

federalna.ba/Beta

Palestina Izrael ubistvo