Palestina odbacuje pozive Izraela za stvaranje privremenih izbjegličkih kampova na jugu Gaze
(Izvor: Reuters)

Palestina odbacuje pozive Izraela za stvaranje privremenih izbjegličkih kampova na jugu Gaze

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh odbacio je u ponedjeljak pozive Izraela za uspostavljanje privremenih izbjegličkih kampova za raseljene Palestince u južnom Pojasu Gaze. "Želimo da se naši ljudi vrate u svoje domove iz kojih su prisilno raseljeni", rekao je Shtayyeh tokom sastanka vlade u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali.

Naveo je da palestinske vlasti nastoje osigurati isporuku hrane i lijekova u blokirani Pojas Gaze. "Činimo sve što je moguće da spasimo naše ljude u Gazi", rekao je Shtayyeh.

Pozvao je Ujedinjene nacije i Evropsku uniju da zračnim putem dostave humanitarnu pomoć u opkoljenu enklavu, posebno u sjeverni Pojas Gaze. "Također zahtijevamo da UN i EU otvore druge koridore za isporuku pomoći u Gazu i ne ograničavaju ih na prelaz Rafah" s Egiptom", dodao je Shtayyeh.

Više od 11.100 Palestinaca je ubijeno, uključujući više od 8.000 djece i žena, u izraelskim zračnim i kopnenim napadima na Pojas Gaze od prošlog mjeseca, objavila je u nedjelju vladina kancelarija za medije u Gazi.

Prema zvaničnim podacima, broj poginulih u Izraelu je skoro 1.200.

federalna.ba/AA

Mohammad Shtayyeh Palestina premijer
Pojas Gaze Palestina Njemačka Olaf Scholz
0 24.02.2024 12:56
Lula da Silva Brazil Pojas Gaze Izrael Palestina genocid
0 24.02.2024 10:44
Pojas Gaze Gaza Palestina Izrael
0 24.02.2024 10:32